Οι εξελίξεις για τη συνένωση του ΤΕΙ με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα απαιτούν εγρήγορση

Με βάση το νέο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το ΤΕΙ της πόλης μας, αν θέλει να εξελιχθεί, θα πρέπει να συνενωθεί με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η εξέλιξη αυτή επιφυλάσσει μεγάλες ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα και κινδύνους.

Το τι ακριβώς θα γίνει λοιπόν είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό για ολόκληρη την τοπική κοινωνία μας. Το ΤΕΙ έχει πετύχει πολλά σε εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, αποτελεί βασικό παράγοντα της τοπικής ανάπτυξης, πρέπει και μπορεί με τη νέα μορφή που θα πάρει να συνεχίσει να προσφέρει ακόμη περισσότερα.

 

Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση του ΤΕΙ επιδιώκει ο τελικός σχεδιασμός της όποιας συνένωσης να εξασφαλίζει σύγχρονες και δυναμικές σπουδές, με τις υφιστάμενες και νέες σχολές που θα προσφέρουν ισχυρές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στους αποφοίτους τους.

Αυτό μπορεί να γίνει κατ’ αρχήν μέσω διαλόγου του ΤΕΙ με τα γειτονικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σε αυτόν το διάλογο μέχρι σήμερα φαίνεται ότι ανταποκρίνονται τα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) έχει καθυστερήσει να συμμετέχει στο διάλογο και προωθεί σε πρώτη φάση ένα δικό του σχέδιο ανάπτυξης που αφορά μόνο στην περιοχή της Θράκης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την προοπτική συνένωσης με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Κατά τη γνώμη μας, η στρατηγική αυτή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης δεν ενισχύει την περιφερειακή συνείδηση και δεν διαμορφώνει “έδαφος” για ισότιμο διάλογο. 

Το σχέδιο του ΔΠΘ παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Παιδείας ο Πρύτανης του ιδρύματος, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ και Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και του Δημάρχου Κομοτηνής.

Βεβαίως, ο Δήμος Καβάλας απουσιάζει από αυτές τις διεργασίες και τις κρίσιμες εξελίξεις. Έβγαλε ένα γενικόλογο ψήφισμα και “βγήκε από την υποχρέωση”.

Έτσι για ακόμη μία φορά, υπάρχει ο κίνδυνος να ληφθούν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

Εμείς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που κάνει η διοίκηση του ΤΕΙ προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση είτε με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες είτε με τη Θράκη.

Η Δήμαρχος Καβάλας πρέπει να “ξυπνήσει” και να αντιληφθεί επιτέλους τι συμβαίνει, πριν είναι πολύ αργά. Οφείλει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και να ενισχύει ενεργά τις θέσεις του ΤΕΙ, όπως πράττουν οι δήμαρχοι της Θράκης για το Δημοκρίτειο.

Η Καβάλα δεν είναι ο “φτωχός συγγενής” κανενός και δεν μπορεί να αποδεχθεί κανένα σενάριο που θα μας υποβαθμίζει.

Στόχος της Καβάλας είναι η πόλη μας, μετά τη συνένωση, να διαθέτει ανταγωνιστικές σχολές, παλιές και νέες, ενταγμένες σε ένα μεγάλο και δυναμικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ 

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

 

Δημοτικός Σύμβουλος

 

JoomShaper