Παρουσίαση της δημοτικής μας κίνησης στους Φιλίππους

Είμαστε πολίτες της Καβάλας και των Φιλίππων και νοιαζόμαστε όπως όλοι μας, για το παρόν και το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας μας. Η βαθιά και παρατεταμένη κρίση έχει ήδη ματαιώσει πολλά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής προσπάθειας. Οι πολιτικές, που προσπάθησαν να την αντιμετωπίσουν, αντί να δημιουργούν συνθήκες συναίνεσης και κοινής προσπάθειας, απλώνουν την κρίση σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Καθημερινά επιχειρήσεις κλείνουν, δημόσιες υπηρεσίες υποβαθμίζονται και κοινωνικοί φορείς απειλούνται. Ικανά στελέχη και άνθρωποι της δουλειάς και της παραγωγής μπαίνουν στο περιθώριο. Ανθρώπινο δυναμικό με σημαντικό απόθεμα εμπειρίας οδηγείται εκτός παραγωγικής δραστηριότητας. Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και η φτώχεια χτυπάει νέες πόρτες. Φτάσαμε στο σημείο η μέση οικογένεια να εκφράζει αδυναμία κάλυψης των βασικών της αναγκών. Είδαμε το πρωτοφανές φαινόμενο ηλικιωμένοι να συντηρούν τους νεότερους. Ξαναζήσαμε το φαινόμενο νέοι άνθρωποι να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό και να γίνονται οικονομικοί μετανάστες. Ανάμεσά τους ένας σημαντικός αριθμός πτυχιούχων, με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. Η όλο και συστηματικότερη αποδυνάμωση και καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, η δημιουργία βαθιών ρωγμών στην κοινωνική συνοχή, οδηγούν σε μια όλο και συνεχόμενη υποβάθμιση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας της ζωή μας.

Είναι γεγονός ότι, η κρίση είναι παγκόσμια και ότι, οι συνέπειες της έχουν σημαντικές  επιπτώσεις και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες και στην ζωή του καθένα μας. Προϋποθέσεις για να βγούμε από το συλλογικό αυτό αδιέξοδο είναι:

 

• Να  βάλουμε τον άνθρωπο στο κέντρο της αποστολής μας
• Να πιστέψουμε και να αναζητήσουμε νέες λύσεις
• Να επενδύσουμε στην αλληλεγγύη και την συλλογικότητα

Το κίνητρο μας να ασχοληθούμε με τα κοινά δεν βασίζεται ούτε σε έτοιμα ιδεολογικά σχήματα, ούτε σε προϋπάρχουσες κατευθύνσεις. Πηγάζει κατευθείαν από την αναγκαιότητα, που επιβάλλουν οι καιροί, να συμμετέχουμε ενεργά και άμεσα στη διαμόρφωση των όρων της ζωής όλων μας.

Καλούμαστε όλοι μας, περισσότερο από ποτέ:

• Να υπερβούμε διαχωριστικές γραμμές και ιδεολογικές και προσωπικές αντιπαλότητες.
• Να κατανοήσουμε ότι, οι κοινοί μας στόχοι είναι σημαντικότερη και πιο επείγουσα προτεραιότητα από ότι οι ιδεολογικές μας προτιμήσεις.
• Να αναζητήσουμε νέες λύσεις σε κοινά προβλήματα.
• Να αναλάβουμε την πολιτική και την προσωπική μας ευθύνη ως κοινωνία και ως άνθρωποι…
• Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και «παίρνω πρωτοβουλία» πολιτικά σημαίνει σκέφτομαι, προτείνω και διαθέτω τον εαυτό μου για ζητήματα που αφορούν στo σύνολο.

Πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης, που πηγάζει από και αφορά σε όλο το πολιτικό φάσμα της κοινωνίας μας, με κοινό άξονα την καλή πίστη και την έγνοια για τον τόπο μας. Διαλέξαμε συμβολικά τον τόπο των Φιλίππων ως σημείο επίσημης και δημόσιας ανακοίνωσης του ονόματος και της ιδεολογικής προμετωπίδας της κίνησής μας, υποδηλώνοντας την πρόθεση μας να αναδείξουμε τον τόπο μας ως τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς, κεφαλαιοποιώντας ό,τι ισχυρότερο έχουμε, τον πολιτισμό! Κυρίως, όμως, γιατί αντιλαμβανόμαστε το νέο Δήμο ως ένα πολύ-κεντρικό και πολύ-εστιακό χώρο, πέρα και έξω από τα όρια τη πόλης. Με την ύπαιθρο να αποτελεί μέλος ισότιμου ενδιαφέροντος, αλλά και τεράστιο φυσικό πλεονέκτημα ομορφιάς και ανάδειξης της περιοχής μας. Και επιπλέον, για να δηλώσουμε την πεποίθησή μας ότι, ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική παραγωγή του δήμου μπορεί, μέσω μιας συστηματικής  υποστήριξης, να αποτελέσει  βασικό έρεισμα της οικονομικής του ανάκαμψης.

Ο "Τόπος της ζωής μας"

Είναι ο τόπος στον οποίο γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, ένας τόπος  αναφοράς και ταυτότητας, ο τόπος όπου ζούμε το παρόν, τo πεδίο δράσης στο οποίο ξετυλίγουμε την καθημερινή μας ζωή και δραστηριότητα, ο τόπος  που ονειρευόμαστε, ο τόπος στον οποίο αποβλέπουμε, στον οποίο θα θέλαμε να ζούμε!!! Και η πόλη μας είναι το γήπεδο που αγωνιζόμαστε, που είμαστε εμείς και οι άλλοι, είναι ο τόπος δημιουργίας ατομικής ζωής και συλλογικής συνείδησης, ο τόπος που η ατομική δραστηριότητα γίνεται συλλογική.

Το μήνυμα μας λοιπόν είναι:

‘’Δήμος Καβάλας, ο τόπος της ζωής μας’’

Γιατί ο Δήμος Καβάλας είναι ο δικός μας τόπος!

Γιατί ο τόπος μας είναι η ζωή μας!

Γιατί η μόνη μας αντίσταση στην κρίση είναι η προσπάθεια δημιουργίας μιας πολιτικής κοινωνίας, όπου ο καθένας νιώθει υπεύθυνος να πάρει την τύχη του στα χέρια του, όπου καθένας μας είναι έτοιμος να διεκδικήσει τα συλλογικά του δικαιώματα στην πράξη. Γιατί σήμερα, που νοιώθουμε ότι είμαστε οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένοι, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μόνη δυνατότητα και το μοναδικό πεδίο ανάπτυξης  μιας πραγματικής πολιτικής ζωής, με δική μας βούληση και δράση. Γιατί, η πραγματική πολιτική ζωή, που είναι η κοινή μας ζωή, μπορεί σήμερα να βρει πλαίσιο ανάπτυξης, μόνο αν αντιληφθούμε την έννοια του τόπου ως ένα ζωντανό οργανισμό και όλους μας ως μέρος αυτού του τόπου!

Καλούμε όλους τους κατοίκους και τους πολίτες του Δήμου Καβάλας, σε ένα κοινό μας άνοιγμα σε άλλους τρόπους σκέψης και δράσης, με κινηματικό και συλλογικό χαρακτήρα, με άξονα την ενεργοποίηση, την κοινωνική αλληλεγγύη, και την κοινωνική συσπείρωση.

Καλούμε  ολόκληρη την κοινωνία, τους νέους, την τρίτη ηλικία, τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους του πολιτισμού, του αθλητισμού και της γνώσης και κάθε ενεργό πολίτη, που έχει μία δική του διαφορετική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να οργανώνεται μια πόλη, που θέλει να συμμετέχει στην αναζήτηση και την προώθηση πρακτικών λύσεων, να ανταποκριθούν με αισιοδοξία, στην αισιοδοξία, που εμπεριέχει η πρότασή μας, να πιστέψουμε στις δυνατότητες μας και να ανακαλύψουμε τη δύναμη μας. Καλούμε όλους να συμμετέχουμε !!! Αυτός  είναι ο Δήμος που ονειρευόμαστε: Ένας τόπος δουλειάς και ζωής για μας και τα παιδιά μας, ένας δήμος, που ενώνει την κοινωνία, συνεκτικός, λειτουργικός, που δημιουργεί σημεία αναφοράς, διαφορετικότητας και ποικιλομορφίας. παράδοσης και πολύ - πολιτισμικότητας.

Ένας τόπος για τη ζωή μας!!!

Καλή αρχή σε όλους μας,

Δήμος Καβάλας, Ο Τόπος Της Ζωής Μας! 

Μάκης Παπαδόπουλος 


JoomShaper