Η διοργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις» αποτελεί για την Καβάλα ένα σημαντικό γεγονός, που αξίζει να προβάλλουμε.

 

Θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους διοργανωτές, το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού, το Επιμελητήριο Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας, αλλά και τους ερευνητές – ομιλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους.

 

Η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου συμβάλλει με τον τρόπο της στην ιστορική έρευνα για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτιζε η Καβάλα στην παγκόσμια ιστορία του καπνού.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Καβάλα χαρακτηριζόταν σαν «Μέκκα του καπνού» την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης, κάτι που έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια και δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούσε.

 

Η ανάδειξη της ιστορίας του καπνού για την Καβάλα δεν είναι μία απλή πρωτοβουλία: είναι ευθύνη και υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Καβάλας απέναντι στην ιστορική κληρονομιά του τόπου μας.

 

Ο Δήμος Καβάλας μπορεί άμεσα να συμβάλλει:

 

1.   στην ταχύτερη υλοποίηση του έργου για τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Καπνού στη Δημοτική Καπναποθήκη

 

2.   στη δημιουργία ενός πλάνου για την επενδυτική αξιοποίηση των κτιρίων των καπναποθηκών που ρημάζουν εδώ και δεκαετίες, σε συνεργασία φυσικά με τους ιδιοκτήτες τους

 

3.   στη δημιουργία συμπράξεων με εθνικούς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς που ασχολούνται με την αξιοποίηση της ιστορίας του καπνού και την ανάδειξη όλων των πτυχών της δραστηριότητας γύρω από την επεξεργασία και την εμπορία του καπνού

 

4.   στην προσέλκυση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων

 

5.   στην ενεργοποίηση ξεχασμένων δεσμών της Καβάλας με πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου με τις οποίες είχε στενές οικονομικές σχέσεις μέσω του καπνού

 

6.   στη δημιουργία μίας τουριστικής ταυτότητας για την πόλη που θα την προβάλλει ξανά ως «Μέκκα του Καπνού» και θα προσελκύει νέους επισκέπτες.

 

Σε κάθε περίπτωση, για όλα αυτά και για όσα άλλα θα κριθούν αναγκαία να γίνουν απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης.

 

Εμείς θεωρούμε ΕΥΘΥΝΗ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ και ΔΕΣΜΕΥΣΗ μας να συμβάλλουμε στον στόχο η Καβάλα να αναδείξει και να αξιοποιήσει την παγκόσμια εμβέλεια και το κύρος που διέθετε κάποτε και λόγω του καπνού.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Πριν από μερικές ημέρες, ξεκίνησε και πρακτικά η τρίτη και τελευταία φάση μελετών για τη νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το εμπορικό λιμάνι Καβάλας με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή στους Τοξότες Ξάνθης.

 

Οι μελέτες είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν σε 15 μήνες.  

 

Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ως πολύ σημαντική για την Καβάλα, καθώς η σύνδεση αυτή θα καταστήσει την περιοχή μας κόμβο συνδυασμένων μεταφορών (για τη μεταφορά προϊόντων μέσω οδικών, θαλάσσιων, αεροπορικών και σιδηροδρομικών δικτύων) και εμπορική «πύλη» για την Ευρώπη.

 

Παράλληλα, ως δημοτική παράταξη, θέτουμε σταθερά στην ατζέντα των διεκδικήσεων της Καβάλας την κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης Κομοτηνής – Βουλγαρίας μέσω Ποντκόβα (μήκους 35 χιλιομέτρων).

 

Η γραμμή αυτή θα μειώσει τον χρόνο μεταφοράς των προϊόντων από το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας προς τη Βαλκανική, την Ανατολική και τη Βόρεια Ευρώπη, σε σύγκριση με τον μεγάλο «κύκλο» που θα κάνει η σιδηροδρομική «Εγνατία» μέσω Αλεξανδρούπολης και Έβρου.

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μάκης Παπαδόπουλος είχε θέσει την πρόταση αυτή ενώπιον του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και άλλων κυβερνητικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών παραγόντων κατά το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που διοργανώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2017 στην Κομοτηνή.

 

Ολόκληρη η τοπική κοινωνία και όλοι οι θεσμικοί φορείς οφείλουμε να κινητοποιηθούμε και να πιέσουμε για τη γρήγορη πρόοδο των μελετών και των έργων, καθώς και για την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων.

 

Εμείς επιμένουμε ότι τα μεγάλα έργα που μπορούν να ωθήσουν αποφασιστικά την ανάπτυξη της Καβάλας είναι:

·         η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορικού λιμένα με την υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη

·         ο οδικός άξονας Ε61 Καβάλα – Δράμα – Σέρρες

·         η ολοκλήρωση των έργων στο εμπορικό λιμάνι

·         η Περιμετρική.

 

Η δική μας δέσμευση είναι:

 

οργανωμένη, συστηματική και δυναμική διεκδίκηση όλων των μεγάλων έργων που θα φέρουν ανάπτυξη και επενδύσεις για τον τόπο μας και νέες θέσεις εργασίας για τους Καβαλιώτες.

 

  

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου που έπεσε η γέφυρα στο Κάτω Νοσοκομείο, ήδη έχουν περάσει 26 μέρες χωρίς να βλέπουμε καμία απόφαση, καμία ουσιαστική ενέργεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που δημιουργήθηκε και φυσικά για την αποκατάσταση της ζημιάς.

 

Με βάση και τη συζήτηση που διοργανώσαμε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου με θέμα «Μετά τη γέφυρα: προτάσεις για την οδική ασφάλεια, το κυκλοφοριακό, την Περιμετρική», έχουμε καταλήξει ότι η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λύση είναι:

 

1.   προγραμματική σύμβαση του Δήμου Καβάλας με την εταιρεία της Εγνατίας οδού, και για την αποκατάσταση της γέφυρας και για όποια άλλα προβλήματα ασφάλειας και καλής κυκλοφορίας αντιμετωπίζουμε στο οδικό μας δίκτυο.

2.   συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ως προς τη χρηματοδότηση μελετών και έργων που αφορούν τόσο τη γέφυρα όσο και την κατασκευή της Περιμετρικής.

 

Η λύση της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με την εταιρεία της Εγνατίας Οδού:

·         προβλέπεται από τον νέο νόμο του "Κλεισθένη"

·         είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή που μπορεί να γίνει λόγω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που διαθέτει η εταιρεία

·         παρακάμπτει χρονοβόρες διαδικασίες.

 

Η διοίκηση του Δήμου οφείλει να σταματήσει το ανεύθυνο "κρυφτούλι" που παίζει όλες αυτές τις μέρες.

 

Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες και γρήγορες λύσεις για την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, που υφίστανται εδώ και μέρες μεγάλη ταλαιπωρία.

 

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

 

  

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αναγκαία ήταν η επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στις 26 Νοεμβρίου στην Καβάλα. Πιστεύουμε όμως ότι ο Υπουργός θα έπρεπε να συναντηθεί και με τη Δήμαρχο Καβάλας, καθώς υπάρχουν σε εκκρεμότητα 2 τουλάχιστον ανοιχτά και μεγάλα θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό και την κυβέρνηση.

 

Το πρώτο: τι θα γίνει με την κάλυψη του κόστους που κατέβαλε ο Δήμος για τη φιλοξενία των προσφύγων; Άσχετα αν από τον Δήμο έγιναν λάθη για τη διαδικασία είσπραξης των χρημάτων…

 

Το δεύτερο: τι θα γίνει με την αναπτυξιακή αξιοποίηση του στρατοπέδου Ασημακόπουλου, το οποίο σήμερα έχει στον χώρο του και τη δομή φιλοξενίας των προσφύγων;

 

Για μας, τα μεγάλα θέματα της Καβάλας είναι σε προτεραιότητα και οφείλουμε να τα προωθούμε, έχοντας ενωμένη την τοπική κοινωνία.

 

Με σχέδιο, προτάσεις και αποφασιστικότητα (και χωρίς δικαιολογίες...), δεν θα αφήνουμε καμία ευκαιρία να χάνεται προκειμένου να αναδεικνύουμε και να διεκδικούμε τα συμφέροντά μας, όποια κυβέρνηση και να είναι στην εξουσία.

 

Η καλή συνεργασία των κυβερνητικών στελεχών (της κάθε κυβέρνησης) με την Αυτοδιοίκηση είναι εντελώς αναγκαία και απαραίτητη, και ιδιαίτερα στο μεγάλο θέμα του προσφυγικού.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Στο πλαίσιο των εισηγήσεων και του διαλόγου που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου η δημοτική παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ με θέμα “Μετά τη γέφυρα” – Προτάσεις για την οδική ασφάλεια, το κυκλοφοριακό, την Περιμετρική, με εισηγητές τους καθηγητές Νίκο Ηλιού και Κώστα Λαλένη, ορισμένα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν είναι τα εξής:

 

1.   Η γέφυρα δεν έπρεπε να πέσει. Η πτώση της μπορούσε να αποφευχθεί. Ο Δήμος έπρεπε να κάνει έλεγχο ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στην κατάσταση της γέφυρας και να πάρει μέτρα συντήρησης και προστασίας της, ακόμη και με περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων.

2.   Η Καβάλα έχει ανάγκη από σύγχρονες οδικές και άλλες τεχνικές υποδομές. Έχουμε μείνει πολύ πίσω…

3.   Χρήματα για έργα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει ωριμότητα μελετών και έργων και φυσικά συστηματική διεκδίκηση.

 

Βασικές προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση συνοψίζονται στα εξής:

 

1.   Ο Δήμος πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια για άμεση λύση με αμφιδρόμηση της παραλιακής οδού στο Κάτω Νοσοκομείο.

 

2.   Η πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να οδηγήσει σε μία ολοκληρωμένη πρόταση για το τι μπορεί να γίνει με τη γέφυρα.

 

3.   Η Περιμετρική είναι πλέον κεντρικής σημασίας για την πόλη της Καβάλας όχι μόνο για λόγους κυκλοφοριακούς και λειτουργικούς, αλλά και για λόγους πολιτικής προστασίας. Ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει την ολοκλήρωση των μελετών και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

 

4.   Τίθεται πλέον η αναγκαιότητα για την κατασκευή μίας περιμετρικής οδού στο Παληό, για λόγους κυκλοφοριακούς και ιδιαίτερα για λόγους πολιτικής προστασίας, η οποία πρέπει να συνδεθεί με την Εγνατία οδό.

 

5.   Είναι εντελώς αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ελέγχου και βελτιώσεων των υποδομών στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο του Δήμου, που θα μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων: τακτικές συντηρήσεις, κατάσταση οδοστρώματος, στατική επάρκεια, λακκούβες, στηθαία, μπαριέρες, πινακίδες, φωτισμός κ.ά. Ειδικότερη αναφορά έγινε για την κατάσταση της γέφυρας στο σημείο “Ντιπ” της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού (λίγο μετά το Κάτω Νοσοκομείο).

 

6.   Η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος απαιτεί νέες θέσεις στάθμευσης και παρεμβάσεις – αναπλάσεις στο κέντρο της Καβάλας, ιδιαίτερα στην περιοχή των δύο κεντρικών πλατειών Ελευθερίας και Καπνεργάτη.

 

7.   Πρέπει να μπει σε προτεραιότητα η επανάχρηση των εγκαταλειμμένων ακινήτων που επηρεάζουν άμεσα το κυκλοφοριακό και γενικότερα την καθημερινή λειτουργία της πόλης.

 

8.   Παράλληλα, πρέπει να εξεταστεί η μεταφορά εκτός αστικού κέντρου υπηρεσιών που επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό (π.χ. Τελωνείο).

 

9.   Είναι απολύτως αναγκαίο και επείγον να γίνει νέα κυκλοφοριακή μελέτη.

 

10.                Επίσης, είναι απολύτως αναγκαίο και επείγον να προχωρήσει ένα νέο σύγχρονο Σχέδιο Πόλης.

 

11.                 Είναι σημαντική για ολόκληρο το Δήμο η συνολική ωρίμανση της οδικής σύνδεσης Καβάλα – Δράμα ως τμήμα του έργου του οδικού άξονα Ε61 Καβάλα-Δράμα-Σέρρες (που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Δήμου, της πόλης της Καβάλας και του εμπορικού λιμανιού). Εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου.

 

Τα παραπάνω συμπεράσματα και προτάσεις συνοψίζουν όσα κατέθεσαν οι εισηγητές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες με παρεμβάσεις τους, καθώς και όσα κατέθεσε ως πρόταση της δημοτικής παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ο υποψήφιος Δήμαρχος Μάκης Παπαδόπουλος.

 

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Μάκης Παπαδόπουλος απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες και φορείς του τόπου να συμπράξουν από κοινού, ώστε η Καβάλα να διεκδικήσει με ενότητα και δυναμικά:

α) τη γρήγορη αποκατάσταση της γέφυρας, για να επανέλθει η κανονικότητα στην πόλη,

β) την ολοκλήρωση των υποδομών της Καβάλας, που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων.  

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου πατήρ-Φίλιππος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμος Τουλκίδης, ο τέως δήμαρχος Καβάλας, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Κωστής Σιμιτσής, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μαυρίδης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Φιλιππίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Φιλίππων με την παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ Σπύρος Προυσαεύς, ο τέως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ξανθόπουλος, ο πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας, ο Αντιδήμαρχος Θάσου Χαράλαμπος Πεταμίδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Γιάννης Χαλεπιάδης, ο καθηγητής του ΤΕΙ και Διευθυντής του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής Δημήτρης Πογαρίδης, ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Στάθης Εριφυλλίδης και ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων Λευτέρης Κωταΐδης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Σταύρος Κυβράκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Καβάλας και Προϊστάμενος Τμήματος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Κώστας Κουνάκος, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Κώστας Παπακοσμάς, οι πρώην Αντιδήμαρχοι Καβάλας Τάσος Κακουλίδης (και πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ) και Νίκος Κούτρας, ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Καρυπίδης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φιλίππων Παναγιώτης Ιγνατιάδης, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καβάλας Κατερίνα Πετράκη, η Γεν. Γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καβάλας Ρούλα Καραβασίλη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Καβάλας Γιάννης Βοΐδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Περιγιαλίου Άρης Κουμουσίδης, ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νίκος Τσουμπάκης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού Γιάννης Βύζικας, ο Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «Λύκοι» Βασίλης Κούτλας, όπως και απλοί συμπολίτες μας.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το πρόβλημα με την καθαριότητα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Ωδείο. Ωστόσο, η διοίκηση του Δημ. Ωδείου αποφεύγει πάλι να πει την αλήθεια:

 

1.   Το πρόβλημα με την καθαρίστρια είναι γνωστό σε όλους από το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς και θα έπρεπε να έχει λυθεί από τις αρχές του διδακτικού έτους, όχι στις 22 Νοεμβρίου. Προφανώς, η διοίκηση του Δημ. Ωδείου έκανε διακοπές το καλοκαίρι…

 

2.   Η διοίκηση του Ωδείου βρήκε πάλι την ευκαιρία να κάνει απευθείας ανάθεση 3.200 ευρώ πλέον ΦΠΑ, παίρνοντας μόνο μία προσφορά, για ΜΙΑ γενική καθαριότητα! Με δική μας παρέμβαση αναγκάσαμε τη διοίκηση να πάρει τελικά 3 προσφορές και να μειώσει το ποσό στα 2.750 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

 

3.   Όπως και να ΄χει, η συγκεκριμένη ανάθεση ήταν άστοχη, ανούσια και πολύ ακριβή (γιατί τόσα χρήματα για μία γενική καθαριότητα;), χωρίς να λύνει το πρόβλημα της καθημερινής καθαριότητας.

 

4.   Υπάρχει ένα σημαντικό ποσό από παλαιότερες οφειλές για δίδακτρα που δεν έχει εισπραχθεί ακόμη, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δημ. Ωδείου. Έχει γίνει έλεγχος αν αυτές οι οφειλές μπορούν να εισπραχθούν; Ή θα γίνουν πάλι προεκλογικά ρουσφέτια;

 

Έχουμε καταδικάσει πολλές φορές την αδιαφάνεια και τις πελατειακές σχέσεις που έχουν επικρατήσει στα χρόνια της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

 

Όσο όμως πλησιάζουμε στις εκλογές, τα ρουσφέτια και οι εξυπηρετήσεις «ξεσαλώνουν», παραβιάζοντας ακόμη και τυπικές διαδικασίες.

 

Η δέσμευση του υποψηφίου Δημάρχου Μάκη Παπαδόπουλου είναι ξεκάθαρη:

 

- καμία ανάθεση χωρίς προσφορές

 

- ενημέρωση όλων των επαγγελματιών όλων των κλάδων για τους διαγωνισμούς προμηθειών του Δήμου, ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός προς όφελος του ταμείου του Δήμου

 

- έγκαιρος προγραμματισμός των αναγκών, ώστε να μην ξεμένουν τα νομικά πρόσωπα του Δήμου από προσωπικό που καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η καθαριότητα!  

 

Υ.Σ.: Και ενώ το Ωδείο έχει προβλήματα καθημερινής λειτουργίας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. “ξεσπαθώνει” στο FACEBOOK εναντίον της επετείου του Πολυτεχνείου!

 

Λυπάμαι πραγματικά, και ως μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Ωδείου και ως δάσκαλος, για τις απόψεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου. Στις 17 Νοεμβρίου γιορτάζουμε συμβολικά την επάνοδο της δημοκρατίας. Αυτής της δημοκρατίας που του επέτρεψε να εκλεγεί. Γι’ αυτό οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός σε όσα λέει.  

 

Και λυπάμαι ακόμη περισσότερο για την ανοχή και την ταύτιση που δείχνει η Δήμαρχος Καβάλας με όλες τις ακραίες απόψεις που διατυπώνουν δημόσια στελέχη της διοίκησής της.   

 

 

 

Αχιλλέας Νικολαΐδης

 

Μέλος Δ.Σ. Δημοτικού Ωδείου Καβάλας

 

Εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ενημερωτική εκδήλωση και συζήτηση με φορείς και πολίτες διοργανώνει η δημοτική παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Μάκη Παπαδόπουλο.

 

Η εκδήλωση θα έχει θέμα: “Μετά τη γέφυρα” – Προτάσεις για την οδική ασφάλεια, το κυκλοφοριακό, την Περιμετρική.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι να τεθούν με ολοκληρωμένο τρόπο ερωτήματα και ζητήματα που προκύπτουν μετά την πτώση της γέφυρας και να κατατεθούν προτάσεις που θα ανοίξουν ένα δημόσιο διάλογο για το πώς μπορούν να διαμορφωθούν οι οδικές υποδομές της πόλης, η διαχείριση του κυκλοφοριακού και η γενική λειτουργικότητα της Καβάλας μετά από την εξέλιξη αυτή.

 

 Ειδικές παρεμβάσεις θα κάνουν:

 

·         ο Κώστας Λαλένης, Καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

·         ο Νίκος Ηλιού, Καθηγητής Σχεδιασμού και Διαχείρισης Συγκοινωνιακών Έργων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Οδοποιίας & Οδικής Ασφάλειας.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων (4ος όροφος) της Δημοτικής Καπναποθήκης (Πλατεία Καπνεργάτη).

Ενημερωτική εκδήλωση και συζήτηση με φορείς και πολίτες διοργανώνει η δημοτική παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Μάκη Παπαδόπουλο.

 

Η εκδήλωση θα έχει θέμα: “Μετά τη γέφυρα” – Προτάσεις για την οδική ασφάλεια, το κυκλοφοριακό, την Περιμετρική.

 

Ειδικές παρεμβάσεις θα κάνουν:

 

·         ο Κώστας Λαλένης, Καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

·   ο Νίκος Ηλιού, Καθηγητής Σχεδιασμού και Διαχείρισης Συγκοινωνιακών Έργων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Οδοποιίας & Οδικής Ασφάλειας.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων (4ος όροφος) της Δημοτικής Καπναποθήκης (Πλατεία Καπνεργάτη).

4 χρόνια τρύπια η στέγη του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλαμίτσας.

 

Την Κυριακή παραλίγο να ματαιωθεί ο αγώνας της Α2 κατηγορίας μπάσκετ ανάμεσα στην ΚΑΒΑΛΑ B.C. και τον Ιωνικό Νικαίας.

 

Κοντέψαμε να γίνουμε ρεζίλι.

 

4 χρόνια τρύπια και η στέγη του Κλειστού Κολυμβητηρίου.

 

Τις μέρες που βρέχει, τα πατώματα γίνονται «τσουλήθρες» από τα νερά της βροχής και η μετακίνηση αθλητών, προπονητών και συνοδών στους εσωτερικούς χώρους γίνεται επικίνδυνη.

 

Επίσης, με τις απώλειες στη θέρμανση λόγω της τρύπιας στέγης, αυξάνεται κατακόρυφα το ήδη πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας του Κολυμβητηρίου.

 

Εδώ και 4 χρόνια, η διοίκηση του Δήμου αρνείται να λύσει τα στοιχειώδη αυτά προβλήματα:

 

·         δίνει προτεραιότητα «σε χορούς και πανηγύρια»

·         δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

·         δεν κάνει σωστό προγραμματισμό εργασιών συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

 

Εμείς, εδώ και καιρό, ασχολούμαστε καθημερινά και υπεύθυνα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι και δουλεύουμε με προγραμματισμό για την επίλυσή τους.

 

Στόχοι μας είναι:

 

·         η βελτίωση της λειτουργικότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών

·         ο έγκαιρος και αυστηρός προγραμματισμός παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών και την εξοικονόμηση πόρων

·         νέες επενδύσεις για αθλητικές εγκαταστάσεις

·         η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο αθλητισμός

·         ένα σχέδιο ανάπτυξης για τον αθλητισμό, 12 μήνες το χρόνο.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Όλες αυτές τις ημέρες, οι πολίτες ρωτούν κάτι πάρα πολύ απλό: μπορούσαμε να αποφύγουμε την κατάρρευση της γέφυρας του Κάτω Νοσοκομείου;

 

Άσχετα με τη νομική πλευρά της υπόθεσης, η απάντηση είναι «Ναι, μπορούσαμε».

 

Η συνέντευξη τύπου – «θεατρική παράσταση» της Δημοτικής Αρχής δεν απάντησε στο ερώτημα αυτό, γιατί είχε τελικά σκοπό να συγκαλύψει τις σοβαρές ευθύνες της, χρησιμοποιώντας νομικίστικα επιχειρήματα και εξαπολύοντας άθλιες συκοφαντίες εναντίον όσων μίλησαν για την πτώση της γέφυρας, ως όφειλαν!

 

Όλες οι διοικήσεις του Δήμου (Αθανασιάδη, Εριφυλλίδη, Σιμιτσή, ακόμη και η διοίκηση Τσανάκα μέχρι σήμερα) θεωρούσαν τη γέφυρα αυτή ευθύνη και υπόθεση του Δήμου.

 

Μία γέφυρα που βρίσκεται μέσα στην πόλη, κατασκευάστηκε από τη ΔΕΥΑΚ, εξυπηρετεί ανάγκες της πόλης και των δημοτών για πάνω από 30 χρόνια και η κατάρρευσή της θα μπορούσε πραγματικά να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.

 

Η διοίκηση του Δήμου δεν έκανε καν το απλούστατο, να ζητήσει την απαγόρευση διέλευσης των βαρέων οχημάτων ή να κλείσει εντελώς τη γέφυρα, αφού γνώριζε και αυτή ότι η γέφυρα είναι επικίνδυνη.

 

Τώρα όμως είναι η ώρα των λύσεων. Εμείς ζητούμε:

 

- να λυθεί το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατό και να τελειώσουν οι αστειότητες της Δημάρχου Καβάλας για τις “προτιμήσεις” της να συνεργαστεί με την Περιφέρεια αντί με το Υπουργείο Υποδομών. Με όλους πρέπει να συνεργάζεται!

 

- είναι ανάγκη να δεσμευτούν το Υπουργείο Υποδομών και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ για μία λύση – “πακέτο” που θα διασφαλίζει εδώ και τώρα τη λύση του προβλήματος σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση για τις μελέτες και την κατασκευή της Περιμετρικής, με τη συμμετοχή και της εταιρείας της Εγνατίας Οδού.

 

 

ΥΣ: Απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μουριάδη, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε τα εξής:

 

ο κ. Μουριάδης, πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου επί δημάρχου Σιμιτσή και νυν υποψήφιος Δήμαρχος, όταν εξέδωσε ανακοίνωση, δεν αναφέρθηκε ουσιαστικά στις ευθύνες της κ. Τσανάκα ή στις δικές του ευθύνες.

 

Σε δεύτερη δήλωσή του είπε ότι δεν γνώριζε ότι η γέφυρα είχε προβλήματα.

 

Μόνο όταν τον πιέσαμε εμείς, αναγκάστηκε σε τρίτη δήλωσή του να αναλάβει τις ευθύνες του, εξαπολύοντας παράλληλα προσωπική επίθεση με χαρακτηρισμούς εναντίον μας.

 

Φαίνεται πως ο κ. Μουριάδης “ξεχνά” εύκολα την πολιτισμένη συμπεριφορά του όταν αναφέρεται στην παράταξή μας, και την “ξαναθυμάται” πολύ εύκολα όταν είναι να συγκαλύψει τις ευθύνες της προηγούμενης και της σημερινής διοίκησης του Δήμου…

 

Ξέρουμε ότι κάποιοι δεν θέλουν να μιλάμε. Εμείς όμως δεν έχουμε εξαρτήσεις από πουθενά. Θα λέμε την αλήθεια στους Καβαλιώτες, γιατί αυτή είναι η υποχρέωσή μας.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

JoomShaper