Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Μέσα στις ημέρες των γιορτών, βρήκαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τους Δήμους Τρικάλων και Λάρισας, με σκοπό να ενημερωθούμε και να δούμε από κοντά τα θετικά αποτελέσματα από την υλοποίηση τεχνικών παρεμβάσεων, την εφαρμογή νέων τεχνολογικών εργαλείων και τη διοργάνωση πρωτότυπων εκδηλώσεων για τα οποία έχουν γίνει γνωστοί.

 

Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε σκέψεις και απόψεις με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη για τις προσπάθειες που έκαναν και την εμπειρία που απέκτησαν από την υλοποίηση ενός συνόλου φιλόδοξων δράσεων.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες:

 

ü  Ο Δήμος Λαρισαίων με τη ΔΕΥΑ Λάρισας αντικαθιστούν όλο το παλιό δίκτυο ύδρευσης του Δήμου και αποκαθιστούν ταυτόχρονα όλους τους δρόμους στους οποίους γίνονται τα έργα (με πλήρη ασφαλτόστρωση και χωρίς μπαλώματα). Τα έργα προσεγγίζουν έναν προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ, που πληρώνονται από τα διαθέσιμα της ΔΕΥΑ, η οποία είναι μία καλά οργανωμένη και εύρωστη δημοτική επιχείρηση.

 

ü  Ο Δήμος Τρικκαίων έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο ψηφιακό κέντρο παρακολούθησης και ελέγχου της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο. Συλλογή απορριμμάτων, κινήσεις οχημάτων, κατάσταση δικτύου ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμός, βλάβες και πολλές άλλες καθημερινές λειτουργίες παρακολουθούνται και ελέγχονται, ώστε να γίνονται άμεσα παρεμβάσεις όπου χρειάζονται και να εξοικονομούνται πόροι. Παράλληλα, υπάρχει αυτόματο μηχάνημα έκδοσης πιστοποιητικών (με το οποίο παρακάμπτεται η γραφειοκρατία και εξοικονομείται χρόνος από προσωπικό και πολίτες) και τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας Δήμου – δημοτών για οποιοδήποτε πρόβλημα, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τέλος, η ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο καλύπτει όλους τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους…

 

ü  Και οι δύο Δήμοι διοργανώνουν θεματικά πάρκα με Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (ο “Μύλος των Ξωτικών” στα Τρίκαλα και το “Πάρκο των Ευχών” στη Λάρισα), που διαρκούν 40 μέρες περίπου. Ο στολισμός των εκδηλώσεων έχει γούστο και αισθητική, ομορφαίνει τις δύο πόλεις. Οι εκδηλώσεις φτιάχνουν μία μοναδική γιορτινή ατμόσφαιρα, προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα (περίπου 400 λεωφορεία την ημέρα). Επίσης, δημιουργούν έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (για παράδειγμα, στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα τα έσοδα για τον Δήμο ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ) και τονώνουν την τοπική αγορά και οικονομία.

 

ü  Επίσης, οι δύο Δήμαρχοι επιμένουν ιδιαίτερα:

 

στο να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, καλή οργάνωση, στόχοι και στρατηγική

στην αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο

στην ολοκληρωμένη στήριξη των δημοτών τους που έχουν ανάγκη

στην επιμόρφωση των δημοτών και κυρίως των νέων

στην τουριστική προβολή με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και νέων εσόδων και την ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων

στην εξοικονόμηση πόρων και στη δημιουργία νέων εσόδων και νέων θέσεων εργασίας

στην καταπολέμηση των ρουσφετιών και των “εξυπηρετήσεων”. Όλοι οι υπάλληλοι εργάζονται στις θέσεις τους και με βάση τα προσόντα τους.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους δύο Δημάρχους δεν έθεσε θέμα ότι οι όποιες ελλείψεις σε προσωπικό ή χρήματα είναι εμπόδιο για την υλοποίηση έργων.

 

Αντιθέτως, μάς μετέφεραν ότι η καλή οργάνωση και η ετοιμότητα σε έναν Δήμο μπορεί να καλύψει τα κενά που παρουσιάζονται.

 

Το συμπέρασμα που καταλήξαμε από τις επισκέψεις αυτές είναι ένα:

 

Ο Δήμος μας, τόσο πλούσιος σε πόρους και δυνατότητες, μπορεί να φτάσει ψηλά και να κάνει “θαύματα”.

 

Αρκεί να έχει μία διοίκηση που να δουλεύει, να καταλαβαίνει και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις που δημιουργούν οι ανάγκες των δημοτών και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις πόλεις.     

 

Μία διοίκηση που θα σχεδιάζει τις πολιτικές του Δήμου σε συνεργασία με ολόκληρη την τοπική κοινωνία και με ενότητα όλων των πολιτών.

 

Δηλαδή μία νέα διοίκηση στον Δήμο Καβάλας.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Σας προσκαλούμε στην καθιερωμένη εδώ και 5 χρόνια Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας, που θα πραγματοποιήσουμε τη Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018, Παραμονή των Χριστουγέννων, στη διασταύρωση των πεζοδρόμων Φιλελλήνων & Μεγ. Αλεξάνδρου (στο παλιό κατάστημα «Μπουγάτσα Ανδρεάδη») από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι.

 

Με ζεστή σοκολάτα και κουραμπιέδες θα ανταλλάξουμε ευχές, ενώ ξωτικά από το εργαστήριο του Αη-Βασίλη και ξυλοπόδαρος θα οργανώσουν ένα πολυθέαμα για παιδιά με διαδραστικά παιχνίδια και μπαλόνια – έκπληξη!

 

Θα μας συνοδεύουν Χριστουγεννιάτικες μουσικές επιλογές από τον DJ Andreas Bartzos.

 

Σας περιμένουμε!

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ που ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση του Δήμου δημιουργεί μία σειρά από σοβαρά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί:

 

1.   Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ έπρεπε να καθοριστούν μέσα από μία μελέτη κοστολόγησης που θα κατέληγε με επιστημονικό τρόπο στις νέες τιμές. Τελικά, η μελέτη κοστολόγησης που πληρώσαμε εφαρμόστηκε ή πετάχτηκε στο “καλάθι των αχρήστων” για προεκλογικούς λόγους;

 

2.   Οι ευπαθείς ομάδες καλύπτονται ή δεν καλύπτονται ήδη από το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΚ; Τι νόημα έχει να αυξάνεις τα βάρη σε όσους έχουν μεσαίες ή επαγγελματικές καταναλώσεις; Έτσι βοηθάς τα μεσαία νοικοκυριά και την τοπική οικονομία;

 

3.   Το πρόβλημα με τις υψηλές χρεώσεις δεν θα φανεί τόσο έντονα μέχρι τον Μάιο (δηλ. μέχρι τις δημοτικές εκλογές), θα φανεί από το καλοκαίρι και μετά, όταν θα μετρηθούν οι υψηλές καταναλώσεις νερού λόγω καλοκαιριού. Μήπως τελικά η διοίκηση του Δήμου θέλει απλά να μας εξαπατήσει ενόψει δημοτικών εκλογών; Ή μήπως δεν τη νοιάζει τι θα γίνει;

 

Πληροφορούμαστε ότι η μελέτη της ΔΕΥΑΚ προβλέπει λογικές μειώσεις για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ και όχι για κάποιες κατηγορίες, επιβαρύνοντας κάποιες άλλες.

 

Αν αυτό ισχύει, τότε οι νέες τιμές που αποφασίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι παράτυπες.

 

Ένα ακόμη προϊόν προεκλογικού “μαγειρέματος”.

 

Είναι πλέον πολιτική απόφαση της διοίκησης του Δήμου να εφαρμόσει μία φορομπηχτική και “διχαστική” πολιτική απέναντι στους Καβαλιώτες και να φορτώσει νέα βάρη στα μεσαία νοικοκυριά και τις τοπικές επιχειρήσεις.

 

Εδώ και καιρό το δηλώνουμε ξεκάθαρα: είμαστε υπέρ της μείωσης στις χρεώσεις της ΔΕΥΑΚ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης υπέγραψε πρόσφατα την ένταξη 63 αθλητικών έργων στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με φορείς υλοποίησης διάφορους Δήμους της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 13.674.357,68 €.

 

Ο Δήμος Καβάλας είναι και πάλι απέξω!

 

Δεν εκμεταλλεύεται συστηματικά ευκαιρίες χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά προγράμματα (που καλύπτουν το 100% των δαπανών ενός έργου).

 

Ενδεικτικά παραδείγματα:

 

Δήμος Τρίπολης: Αντικατάσταση επικάλυψης στέγης κλειστού Γυμναστηρίου στο ΔΑΚ Τρίπολης – 170.000 €

 

Δήμος Ηγουμενίτσας: Εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στο δημοτικό στάδιο Ηγουμενίτσας– 255.000 €

 

Δήμος Τοπείρου: Εγκατάσταση μεταλλικών κερκίδων στο δημοτικό γήπεδο Αβάτου – 140.130 €

 

Δήμος Ιάσμου: Κατασκευή γηπέδου 5x5 – 79.000 €

 

Δήμος Δράμας: Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Κλειστού Γυμναστηρίου Κραχτίδη – 175.000 €

 

Δήμος Πέλλας: Κατασκευή συνθετικού τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Γιαννιτσών – 104.915 €

 

Δήμος Νέστου: Συντήρηση γηπέδων Ποντολίβαδου και Γέροντα – 28.162,85 €

 

Δήμος Παγγαίου: Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο παλιό γήπεδο Ν. Περάμου – 280.000 €

 

Αποδεικνύεται καθημερινά ότι, όταν μία Δημοτική Αρχή δεν δουλεύει, δεν έχει σχέδιο, στρατηγική, προγραμματισμό και σωστή οργάνωση, δεν διεκδικεί και χάνει ευκαιρίες!

 

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου όχι μόνο δεν μπορεί να πάει την Καβάλα μπροστά, αλλά έχει τεράστια ευθύνη που η Καβάλα μένει συνέχεια πίσω.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Τα πράγματα είναι απλά:

 

ο Δήμος Δράμας δαπανά για την Ονειρούπολη 350.000 ευρώ περίπου, δημιουργεί μια ελκυστικότατη γιορτινή ατμόσφαιρα και ζωντάνια μέσα από εκδηλώσεις που διαρκούν πάνω από 30 ημέρες και προσελκύει τουλάχιστον 600 – 700.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

 

Από τα χρήματα που δίνει, ο Δήμος Δράμας έχει ένα σημαντικό όφελος μέσα από τα τέλη που εισπράττει, ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν όφελος από την αύξηση της κατανάλωσης που δημιουργούν οι επισκέπτες. Αυτό λέγεται ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

 

Αντίθετα, ο Δήμος Καβάλας δαπανά 150.000 ευρώ περίπου, δεν κατορθώνει να δημιουργήσει γιορτινή ατμόσφαιρα, η Καβάλα είναι τις περισσότερες ημέρες άδεια πόλη (ακόμη και οι Καβαλιώτες επιλέγουν να φεύγουν από την πόλη για να αισθανθούν την ατμόσφαιρα των γιορτών και πηγαίνουν στη Δράμα!) και οι εκδηλώσεις δεν προσελκύουν παρά ελάχιστους επισκέπτες. Αυτό λέγεται ΣΠΑΤΑΛΗ.

 

Επί της ουσίας, η Δημοτική Αρχή αρνείται να δει το ΦΤΩΧΟ αποτέλεσμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργάνωσε τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, βλέπει τις εκδηλώσεις μόνο σαν μέσο για να σπαταλήσει τα χρήματα των Καβαλιωτών σε πελατειακές εξυπηρετήσεις, νομίζοντας ότι έτσι θα κερδίσει ψήφους.

 

Το ίδιο έκανε και το καλοκαίρι με τις δωρεάν προσκλήσεις που μοίρασε για το Φεστιβάλ Φιλίππων, ευτελίζοντας τον θεσμό και διασύροντας την Καβάλα.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ είναι ο Δήμος να μελετήσει, να σχεδιάσει και να διοργανώσει μία νέα μεγάλη εκδήλωση – “σήμα κατατεθέν” για τα Χριστούγεννα. 

 

Η εκδήλωση αυτή:

 

να έχει ως ξεκάθαρο στόχο να φέρει νέους επισκέπτες, μεγαλώνοντας την τουριστική περίοδο μέσα στον χειμώνα.

πρέπει να έχει έναν πρωτότυπο και ελκυστικό “μύθο” (και όχι να αλλάζει περιεχόμενο κάθε χρόνο, χωρίς τελικά να συμβολίζει κάτι)

να λειτουργεί αυτόνομα και αυτοτελώς αλλά σε συντονισμό με τη Ονειρούπολη, ώστε να δημιουργηθεί αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πόλεις

Εδώ και 4 χρόνια, η Καβάλα είναι άδεια τις περισσότερες ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

Αυτό το γεγονός το βλέπουμε όλοι εκτός από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου, που δεν θέλει να βλέπει τα ρεκόρ αποτυχιών που σπάει το ένα μετά το άλλο…

 

Μόνο μία νέα διοίκηση στον Δήμο που θα έχει προγραμματισμό, οργάνωση, στόχους και όραμα μπορεί να διοργανώσει  εκδηλώσεις που θα αξίζουν στην Καβάλα.

 

Η εικόνα της άδειας Καβάλας μέσα στις γιορτές δεν μας αξίζει!

 

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, επισκεφθήκαμε το γυμναστήριο του 6ου Γενικού Λυκείου όπου διεξάγονταν αγώνες πρωταθλήματος Α1 Γυναικών Ελλάδος στο πινγκ – πονγκ. Στους αγώνες συμμετείχε και η ομάδα της Καβάλας, η οποία μάλιστα έχει αθλητές διακεκριμένους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

 

Από την επίσκεψη και από τις συνομιλίες που είχαμε με αθλητικούς παράγοντες και απλούς θεατές, διαπιστώσαμε τα εξής:

 

λόγω της απαράδεκτης κατάστασης στα αποδυτήρια και τις τουαλέτες του γηπέδου, οι αθλητές αναγκάζονταν να αλλάζουν σε σχολικές τάξεις που παραχωρήθηκαν.

 

δεν υπήρχε θέρμανση, καθώς το σύστημα θέρμανσης δεν λειτουργεί εδώ και καιρό και δεν εξυπηρετεί ούτε τους μαθητές του σχολείου.

 

δεν υπήρχε προσέλευση θεατών σε μία τόσο σημαντική διοργάνωση, στην οποία μάλιστα συμμετείχε ομάδα της πόλης μας.

 

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τα γήπεδα τένις της Καλαμίτσας, όπου διεξήχθησαν διεθνείς αγώνες αντισφαίρισης ηλικίας 10 – 16 ετών, με την συμμετοχή αρκετών αθλητών από την γειτονική Βουλγαρία και την Ελλάδα.

 

Από την επίσκεψη και από τις συνομιλίες που είχαμε με αθλητικούς παράγοντες και απλούς θεατές, διαπιστώσαμε τα εξής:

 

ο χαλαζίας που τοποθετήθηκε στο νέο πλαστικό γήπεδο δεν είναι ο κατάλληλος και χρειάζεται συνεχή επίστρωση μέχρι να αποκτήσει την κατάλληλη συμπεριφορά, πράγμα που δεν γίνεται από τον Δήμο.

 

δεν υπάρχουν αποδυτήρια και τουαλέτες για τους αθλητές. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου, οι νεαροί αθλητές αναγκάζονται να αλλάζουν σε εξωτερικούς χώρους ή και καθόλου. Η κατάσταση αυτή βέβαια συμβαίνει χρόνια...

 

υπήρχαν πολλά χόρτα και σκουπίδια στον περιβάλλοντα χώρο κατά τις ώρες των αγώνων, με αποτέλεσμα η Καβάλα να δυσφημίζεται στους αθλητές και τους συνοδούς τους.

 

Εδώ και 4 χρόνια, η διοίκηση του Δήμου είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει τα απλά καθημερινά προβλήματα των αθλητών και των πολιτών που χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου:

 

δεν έχει φροντίσει να αποκαταστήσει κάποια βασικά προβλήματα υποδομής σε αθλητικούς χώρους που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. τουαλέτες, αποδυτήρια κτλ).

 

ενώ δαπανά σημαντικά ποσά για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, δεν ενδιαφέρεται ούτε για την προβολή τους ούτε για την επιτυχία τους, ενώ συχνά δεν βοηθά τους συλλόγους σε οργανωτικά ζητήματα.

 

εξαιτίας των παραπάνω, η Καβάλα περιορίζεται στο να φιλοξενεί διοργανώσεις μικρών ηλικιών και όχι διοργανώσεις υψηλότερου επιπέδου (τελικές φάσεις Πανελληνίων πρωταθλημάτων, Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές διοργανώσεις), που θα επέφεραν περισσότερα οικονομικά και τουριστικά οφέλη στο Δήμο.

 

Στο δικό μας σχέδιο για τη διοίκηση του Δήμου, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ στους εξής ΣΤΟΧΟΥΣ:

 

δημιουργία ολοκληρωμένης πολιτικής και στρατηγικής για την ανάπτυξη του αθλητισμού με δράσεις και εκδηλώσεις 12 μήνες τον χρόνο. Τα «τσαλαβουτήματα» και οι «τσαπατσουλιές» της σημερινής Δημοτικής Αρχής πρέπει να τελειώσουν.

 

βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και της λειτουργικότητάς τους με γνώμονα την ασφάλεια των αθλητών και των πολιτών.

 

έγκαιρος και αυστηρός προγραμματισμός παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών και την εξοικονόμηση πόρων.

 

νέες επενδύσεις για αθλητικές εγκαταστάσεις.

 

αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο αθλητικός κόσμος της Καβάλας.

 

προώθηση της κουλτούρας της άθλησης και του υγιεινού τρόπου ζωής.

 

Όλοι αυτοί οι στόχοι συμπεριλαμβάνονται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για τον Αθλητισμό που επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Η διοργάνωση του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις» αποτελεί για την Καβάλα ένα σημαντικό γεγονός, που αξίζει να προβάλλουμε.

 

Θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους διοργανωτές, το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού, το Επιμελητήριο Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας, αλλά και τους ερευνητές – ομιλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους.

 

Η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου συμβάλλει με τον τρόπο της στην ιστορική έρευνα για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτιζε η Καβάλα στην παγκόσμια ιστορία του καπνού.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Καβάλα χαρακτηριζόταν σαν «Μέκκα του καπνού» την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης, κάτι που έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια και δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούσε.

 

Η ανάδειξη της ιστορίας του καπνού για την Καβάλα δεν είναι μία απλή πρωτοβουλία: είναι ευθύνη και υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Καβάλας απέναντι στην ιστορική κληρονομιά του τόπου μας.

 

Ο Δήμος Καβάλας μπορεί άμεσα να συμβάλλει:

 

1.   στην ταχύτερη υλοποίηση του έργου για τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Καπνού στη Δημοτική Καπναποθήκη

 

2.   στη δημιουργία ενός πλάνου για την επενδυτική αξιοποίηση των κτιρίων των καπναποθηκών που ρημάζουν εδώ και δεκαετίες, σε συνεργασία φυσικά με τους ιδιοκτήτες τους

 

3.   στη δημιουργία συμπράξεων με εθνικούς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς που ασχολούνται με την αξιοποίηση της ιστορίας του καπνού και την ανάδειξη όλων των πτυχών της δραστηριότητας γύρω από την επεξεργασία και την εμπορία του καπνού

 

4.   στην προσέλκυση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων

 

5.   στην ενεργοποίηση ξεχασμένων δεσμών της Καβάλας με πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου με τις οποίες είχε στενές οικονομικές σχέσεις μέσω του καπνού

 

6.   στη δημιουργία μίας τουριστικής ταυτότητας για την πόλη που θα την προβάλλει ξανά ως «Μέκκα του Καπνού» και θα προσελκύει νέους επισκέπτες.

 

Σε κάθε περίπτωση, για όλα αυτά και για όσα άλλα θα κριθούν αναγκαία να γίνουν απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης.

 

Εμείς θεωρούμε ΕΥΘΥΝΗ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ και ΔΕΣΜΕΥΣΗ μας να συμβάλλουμε στον στόχο η Καβάλα να αναδείξει και να αξιοποιήσει την παγκόσμια εμβέλεια και το κύρος που διέθετε κάποτε και λόγω του καπνού.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Πριν από μερικές ημέρες, ξεκίνησε και πρακτικά η τρίτη και τελευταία φάση μελετών για τη νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το εμπορικό λιμάνι Καβάλας με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή στους Τοξότες Ξάνθης.

 

Οι μελέτες είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν σε 15 μήνες.  

 

Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ως πολύ σημαντική για την Καβάλα, καθώς η σύνδεση αυτή θα καταστήσει την περιοχή μας κόμβο συνδυασμένων μεταφορών (για τη μεταφορά προϊόντων μέσω οδικών, θαλάσσιων, αεροπορικών και σιδηροδρομικών δικτύων) και εμπορική «πύλη» για την Ευρώπη.

 

Παράλληλα, ως δημοτική παράταξη, θέτουμε σταθερά στην ατζέντα των διεκδικήσεων της Καβάλας την κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης Κομοτηνής – Βουλγαρίας μέσω Ποντκόβα (μήκους 35 χιλιομέτρων).

 

Η γραμμή αυτή θα μειώσει τον χρόνο μεταφοράς των προϊόντων από το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας προς τη Βαλκανική, την Ανατολική και τη Βόρεια Ευρώπη, σε σύγκριση με τον μεγάλο «κύκλο» που θα κάνει η σιδηροδρομική «Εγνατία» μέσω Αλεξανδρούπολης και Έβρου.

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μάκης Παπαδόπουλος είχε θέσει την πρόταση αυτή ενώπιον του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και άλλων κυβερνητικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών παραγόντων κατά το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που διοργανώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2017 στην Κομοτηνή.

 

Ολόκληρη η τοπική κοινωνία και όλοι οι θεσμικοί φορείς οφείλουμε να κινητοποιηθούμε και να πιέσουμε για τη γρήγορη πρόοδο των μελετών και των έργων, καθώς και για την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων.

 

Εμείς επιμένουμε ότι τα μεγάλα έργα που μπορούν να ωθήσουν αποφασιστικά την ανάπτυξη της Καβάλας είναι:

·         η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορικού λιμένα με την υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη

·         ο οδικός άξονας Ε61 Καβάλα – Δράμα – Σέρρες

·         η ολοκλήρωση των έργων στο εμπορικό λιμάνι

·         η Περιμετρική.

 

Η δική μας δέσμευση είναι:

 

οργανωμένη, συστηματική και δυναμική διεκδίκηση όλων των μεγάλων έργων που θα φέρουν ανάπτυξη και επενδύσεις για τον τόπο μας και νέες θέσεις εργασίας για τους Καβαλιώτες.

 

  

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου που έπεσε η γέφυρα στο Κάτω Νοσοκομείο, ήδη έχουν περάσει 26 μέρες χωρίς να βλέπουμε καμία απόφαση, καμία ουσιαστική ενέργεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που δημιουργήθηκε και φυσικά για την αποκατάσταση της ζημιάς.

 

Με βάση και τη συζήτηση που διοργανώσαμε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου με θέμα «Μετά τη γέφυρα: προτάσεις για την οδική ασφάλεια, το κυκλοφοριακό, την Περιμετρική», έχουμε καταλήξει ότι η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λύση είναι:

 

1.   προγραμματική σύμβαση του Δήμου Καβάλας με την εταιρεία της Εγνατίας οδού, και για την αποκατάσταση της γέφυρας και για όποια άλλα προβλήματα ασφάλειας και καλής κυκλοφορίας αντιμετωπίζουμε στο οδικό μας δίκτυο.

2.   συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ως προς τη χρηματοδότηση μελετών και έργων που αφορούν τόσο τη γέφυρα όσο και την κατασκευή της Περιμετρικής.

 

Η λύση της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με την εταιρεία της Εγνατίας Οδού:

·         προβλέπεται από τον νέο νόμο του "Κλεισθένη"

·         είναι η πιο αξιόπιστη επιλογή που μπορεί να γίνει λόγω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που διαθέτει η εταιρεία

·         παρακάμπτει χρονοβόρες διαδικασίες.

 

Η διοίκηση του Δήμου οφείλει να σταματήσει το ανεύθυνο "κρυφτούλι" που παίζει όλες αυτές τις μέρες.

 

Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες και γρήγορες λύσεις για την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, που υφίστανται εδώ και μέρες μεγάλη ταλαιπωρία.

 

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

 

  

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αναγκαία ήταν η επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στις 26 Νοεμβρίου στην Καβάλα. Πιστεύουμε όμως ότι ο Υπουργός θα έπρεπε να συναντηθεί και με τη Δήμαρχο Καβάλας, καθώς υπάρχουν σε εκκρεμότητα 2 τουλάχιστον ανοιχτά και μεγάλα θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό και την κυβέρνηση.

 

Το πρώτο: τι θα γίνει με την κάλυψη του κόστους που κατέβαλε ο Δήμος για τη φιλοξενία των προσφύγων; Άσχετα αν από τον Δήμο έγιναν λάθη για τη διαδικασία είσπραξης των χρημάτων…

 

Το δεύτερο: τι θα γίνει με την αναπτυξιακή αξιοποίηση του στρατοπέδου Ασημακόπουλου, το οποίο σήμερα έχει στον χώρο του και τη δομή φιλοξενίας των προσφύγων;

 

Για μας, τα μεγάλα θέματα της Καβάλας είναι σε προτεραιότητα και οφείλουμε να τα προωθούμε, έχοντας ενωμένη την τοπική κοινωνία.

 

Με σχέδιο, προτάσεις και αποφασιστικότητα (και χωρίς δικαιολογίες...), δεν θα αφήνουμε καμία ευκαιρία να χάνεται προκειμένου να αναδεικνύουμε και να διεκδικούμε τα συμφέροντά μας, όποια κυβέρνηση και να είναι στην εξουσία.

 

Η καλή συνεργασία των κυβερνητικών στελεχών (της κάθε κυβέρνησης) με την Αυτοδιοίκηση είναι εντελώς αναγκαία και απαραίτητη, και ιδιαίτερα στο μεγάλο θέμα του προσφυγικού.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

JoomShaper