Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

Η διοίκηση του Δήμου δεν κατάλαβε τίποτα από την τοποθέτησή μας σχετικά με το πρόγραμμα και τις δαπάνες του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Τα ξαναλέμε λοιπόν:

 

- Εμείς δεν είπαμε ότι η Δημοτική Αρχή δίνει πολλά χρήματα στο Φεστιβάλ Φιλίππων. Εμείς είπαμε ότι δίνει λίγα και σε δαπάνες άσχετες με το καλλιτεχνικό έργο. Θα έπρεπε να δίνει περισσότερα και σε δαπάνες παραγωγής έργων. Εμείς θα ενισχύσουμε το καλλιτεχνικό, το ερευνητικό και το εκπαιδευτικό σκέλος του Φεστιβάλ.

 

- Το 1/3 περίπου του προϋπολογισμού του Φεστιβάλ Φιλίππων είναι για δαπάνες δημοσιότητας και υλικών προβολής. Πού γίνεται αυτή η δημοσιότητα και η προβολή; Εδώ και 4 χρόνια δεν βλέπουμε καμία δυναμική και ισχυρή προβολή του Φεστιβάλ στις γειτονικές μας περιοχές, στις γειτονικές Περιφέρειες, στη Θάσο που έχει χιλιάδες τουρίστες ή σε γειτονικά κράτη. Μήπως η δημοσιότητα αυτή αξιοποιείται για την προβολή της Δημοτικής Αρχής με… “θέα” τις επόμενες εκλογές;

 

- Από τη Δημοτική Αρχή ζητήσαμε το αυτονόητο: πρώτα να εγκρίνεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και στη συνέχεια να παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης, το αντίθετο είναι παράλογο. Ως απάντηση ακούσαμε το πρωτάκουστο: ότι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Θοδωρής Γκόνης δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και ότι πρέπει να αρκεστούμε στην προφορική ενημέρωση! Λυπούμαστε αν η Δημοτική Αρχή και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής θεωρούν “μπανάλ” τις συλλογικές διαδικασίες. Είναι υποχρέωσή τους σε θέματα προγραμματισμού και προϋπολογισμού να ενημερώνουν επισήμως τα μέλη των Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και να έχουν την έγκρισή τους, πριν ενεργήσουν, όπως συμβαίνει σε όλα τα πολιτιστικά Φεστιβάλ του… πολιτισμένου κόσμου.

 

- Η διοίκηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ οφείλει να εξηγήσει γιατί δεν προβλέπονται δαπάνες για τις ανάγκες των εθελοντών του Φεστιβάλ. Είναι δυνατόν τόσα χρόνια να μην φροντίζει για τις μετακινήσεις των εθελοντών και για μερικά μπουκάλια νερό; Είναι δυνατόν να ξοδεύονται τόσα χρήματα για άλλες δαπάνες και να μην προβλέπονται αυτά τα στοιχειώδη; Δηλαδή τόσα χρόνια οι εθελοντές βάζουν από την τσέπη τους για να πηγαίνουν στο αρχαίο θέατρο;

 

Το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι ο κορυφαίος, ιστορικός πολιτιστικός θεσμός του Δήμου μας που έχει δημιουργήσει τη δική του κληρονομιά στη θεατρική ιστορία της χώρας. Ωστόσο, ο αριθμός των φεστιβάλ έχει πλέον αυξηθεί, όπως και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους. Οι θεατρικές παραστάσεις που έρχονταν μόνο στο Φεστιβάλ Φιλίππων, πηγαίνουν πλέον και αλλού, μειώνοντας την επισκεψιμότητά του. Αυτή την πραγματικότητα δεν πρέπει να κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε.

 

Το Φεστιβάλ Φιλίππων χρειάζεται μεγαλύτερη προσαρμογή στα σύγχρονα καλλιτεχνικά δεδομένα, ενίσχυση των πρωτότυπων παραγωγών και του ερευνητικού και εκπαιδευτικού του ρόλου, συνεργασίες και διεθνή εξωστρέφεια με ρεαλιστικούς στόχους.

 

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου κρατάει το Φεστιβάλ Φιλίππων “όμηρο” μίας ξεπερασμένης οργανωτικής “μανιέρας”. Η καλλιτεχνική αξία μεμονωμένων δράσεων και εκδηλώσεων δεν μπορεί να καλύψει τις αδυναμίες που παρουσιάζει στο σύνολό του και στην κεντρική οργανωτική του αντίληψη.  

 

Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε πάνω σε μία νέα αντίληψη για το Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Η είδηση ότι τα παιδικά τμήματα της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης δε θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι με κάνει να λυπάμαι βαθύτατα και να αγανακτώ για την οπισθοδρόμηση που υφίσταται ένα κεντρικό πνευματικό και μορφωτικό κέντρο του Δήμου μας.

 

Έχοντας διατελέσει οκτώ χρόνια Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (1998 – 2006), είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι φιλότιμες και επίμονες προσπάθειες της Προϊσταμένης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του ελάχιστου προσωπικού που απέμεινε (από λανθασμένες επιλογές κάποιων…) δεν αρκούν για να λυθούν ορισμένα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη:

 

- Οι παιδικές βιβλιοθήκες εξαρτώνται από έκτακτο προσωπικό, άλλοτε λειτουργούν και άλλοτε όχι. Το προσωπικό της κεντρικής Βιβλιοθήκης δεν επαρκεί.

- Η ανανέωση των συλλογών βιβλίων έχει περιοριστεί.

- Το τμήμα των υπολογιστών δε λειτουργεί όπως θα μπορούσε: όσοι δεν έχουν υπολογιστή και διαδίκτυο σπίτι τους θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται από τη Βιβλιοθήκη. Θα μπορούσε μάλιστα να αγοραστεί εξοπλισμός και για τις παιδικές βιβλιοθήκες, ώστε τα παιδιά να εξυπηρετούνται από εκείνες.    

- Οι εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι "θαύμα" πώς διοργανώνονται με τις προσπάθειες του προσωπικού και τον ελάχιστο προϋπολογισμό που διαθέτει η διοίκηση του Δήμου.

- Η έκθεση παιδικού βιβλίου καταργήθηκε, ενώ η διοίκηση του Δήμου δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να στηρίξει την Έκθεση Βιβλίου που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι στην παραλιακή οδό της πόλης.

 

Η μόνιμη δικαιολογία ότι δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε λεφτά κτλ έχει καταντήσει αστεία. Ο Δήμος Καβάλας, ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης που ζούμε, έχει τα εργαλεία, τα χρήματα και την ευελιξία να στηρίξει τη δραστηριότητα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Για τους πολίτες του θα το κάνει, και περισσότερο για τους νέους και τα παιδιά.

 

4 χρόνια τώρα έχουν ξοδευτεί απίστευτα ποσά για εκδηλώσεις που ήρθαν και έφυγαν, χωρίς να αφήσουν κανένα αποτύπωμα, καμία κληρονομιά πίσω τους. Ένα ελάχιστο μέρος από αυτά να δινόταν για τη λειτουργία των παιδικών βιβλιοθηκών, τώρα δε θα υπήρχε πρόβλημα και οι γονείς θα είχαν μία ακόμη δυνατότητα να απασχολήσουν δημιουργικά και μορφωτικά τα παιδιά τους, ειδικά την περίοδο που δε λειτουργούν τα σχολεία.

 

Για μένα και για την παράταξή μας είναι ξεκάθαρο: η Δημοτική Αρχή δεν έχει τη βούληση να στηρίξει τη δραστηριότητα της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης και να σχεδιάσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο για τις παιδικές βιβλιοθήκες, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική ψυχαγωγία και γνώση στα παιδιά μας ολόκληρο τον χρόνο.

 

 

Αχιλλέας Νικολαΐδης

Εκπαιδευτικός

Μέλος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουνίου 2018, στη Δημοτική Καπναποθήκη, ειδική εκδήλωση με θέμα «Τα παιδιά στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο». Για το θέμα αυτό μίλησαν ο κύριος Θανάσης Σταυρίδης, Υπαστυνόμος Α΄ του Επιτελείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, και η κυρία Προδρομία Κοθάλη, παιδοψυχολόγος.

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης και δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος περιέγραψε τους στόχους της εκδήλωσης και αναφέρθηκε τόσο στις σημαντικές δυνατότητες που δίνουν στον σύγχρονο άνθρωπο το διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα, αλλά και τους κινδύνους που κρύβουν. Επισήμανε ότι ο Δήμος, με τις κοινωνικές και συμβουλευτικές δομές που έχει και με ειδικά προγράμματα που μπορεί να σχεδιάσει, οφείλει να συμπράξει με τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας, με σκοπό να παρέχει συστηματικά ειδική ενημέρωση και υποστήριξη προς τους γονείς.

 

Ο κύριος Θανάσης Σταυρίδης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων που είναι συνδεδεμένοι στα παγκόσμια ηλεκτρονικά δίκτυα, δείχνοντας. Ανέλυσε τις προϋποθέσεις ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την τόσο εύκολη ανάρτηση προσωπικών δεδομένων σε κοινωνικά δίκτυα. Επισήμανε ότι τα “κλειδιά” για πρόληψη είναι η υπεύθυνη στάση των ίδιων των γονέων απέναντι στη χρήση του διαδικτύου και φυσικά η σωστή ενημέρωση γονέων και παιδιών. Ανέλυσε διεξοδικά τους κινδύνους (εθισμός και εξάρτηση από το διαδίκτυο, επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια, εκφοβισμός και εκβιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, διακίνηση ναρκωτικών και πορνογραφίας κ.ά.) και παρέθεσε ειδικές συμβουλές για την προστασία και την πρόληψη από τέτοιους κινδύνους, αλλά και την αντιμετώπισή τους. Συνέστησε στους γονείς να έχουν επαφή με τα παιδιά τους, να είναι κοντά τους και να γίνονται το “καλό παράδειγμα” στη χρήση του διαδικτύου.

 

Η κυρία Προδρομία Κοθάλη αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κατάχρησης του διαδικτύου στην σωματική υγεία, την ψυχολογία, τη συμπεριφορά, τη μαθησιακή ικανότητα και την προσωπικότητα των νέων και των παιδιών. Ανέλυσε διεξοδικά τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις του διαδικτυακού εθισμού στα παιδιά. Τέλος, έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις για τους γονείς σχετικά με το πώς θα καθοδηγούν και θα ελέγχουν τα παιδιά στη χρήση του διαδικτύου, πάντα μέσα από συζήτηση, πώς θα διαμορφώνουν τους κανόνες και τα κριτήρια με τα οποία τα ίδια τα παιδιά θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, θα επικοινωνούν με αγνώστους και θα μοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα τους.

 

Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση, με το κοινό να θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και προβληματισμούς.

 

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Μάκης Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία πρόληψης και υποστήριξε ότι δεν ενδιαφερόμαστε αρκετά να προλάβουμε το πρόβλημα, παρά μόνο τρέχουμε να το αντιμετωπίσουμε όταν προκαλείται. Ανέφερε ότι σε όλα αυτά παίζουν ρόλο και οι καθημερινές δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι γονείς και οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στο ψυχισμό των παιδιών. Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι προτεραιότητα της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ να ασχοληθεί ο Δήμος περισσότερο και συστηματικότερα με τέτοια σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και να προωθήσει τη συνεργασία των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Κωνσταντίνος Σιμούδης, Υποδιευθυντής Α’ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, η κ. Ιωάννα Χατζηβαρύτη, Πρόεδρος του συλλόγου ΠΝΟΗ, ο κ. Χρήστος Αρβανιτόπουλος, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, ο κ. Δημήτρης Πογαρίδης, καθηγητής του ΤΕΙ και διευθυντής του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ν.Καβάλας, ο κ. Βασίλης Λεμονίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, η κ. Σοφία Αθανασιάδου, εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ν. Καβάλας, ο κ. Μάκης Κρεμμύδας, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ., ο κ. Γιώργος Χεριστανίδης, πρώην Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, ο συμπολίτης ψυχολόγος κ. Μηνάς Νιτσόπουλος, μέλη της Δημοτικής μας Κίνησης και συμπολίτες μας.

Πριν από 2 μέρες, ο Δήμος Καβάλας βοήθησε την κατάσχεση επαγγελματικού εξοπλισμού καταστημάτων που λειτουργούν στην Ακτή Καλαμίτσας, με εντολή της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Από πότε η Δήμαρχος Καβάλας κάνει τον “κουβαλητή” της ΕΤΑΔ;

 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Δημοτική Αρχή έβγαλε ανακοίνωση και αποδέχεται ξεκάθαρα ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην Ακτή!

 

Αν όλα αυτά δεν είναι ομολογία απραξίας, αδιαφορίας και ήττας της Δημάρχου Καβάλας για μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Καβάλας, τότε τι είναι;

 

Ύστερα από 30 χρόνια που κέρδισε την Καλαμίτσα ο πρώην Δήμαρχος Λευτέρης Αθανασιάδης, η παραλία σήμερα είναι πλήρως εγκαταλειμμένη και απαξιωμένη με ευθύνη τόσο της διοίκησης του Δήμου όσο και της ΕΤΑΔ. Εδώ και 4 χρόνια, δεν έχουν κατορθώσει να συνεννοηθούν στοιχειωδώς μεταξύ τους και να συμφωνήσουν τουλάχιστον πώς θα συντηρούνται οι εγκαταστάσεις και πώς θα γίνεται η προετοιμασία της παραλίας για να είναι επισκέψιμη κάθε καλοκαίρι από τους Καβαλιώτες και τους τουρίστες.

 

Είναι απαράδεκτο η Καλαμίτσα να βρίσκεται σε αυτό το “κακό χάλι” και να καταντά σκέτη δυσφήμηση για τον τουρισμό μας!

 

Δεν μας ενδιαφέρει να ακούσουμε τις γνωστές δικαιολογίες της Δημοτικής Αρχής, ότι φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι. 4 χρόνια τώρα, απέτυχε να έρθει σε συμφωνία με την ΕΤΑΔ, έχασε και την Καλαμίτσα και το ομολογεί δημόσια. Επιπλέον, έχασε τα έσοδα από τα καταστήματα της παραλίας και πληρώνει με λεφτά του Δήμου για την “περιποίηση” της αμμουδιάς.

 

Η Καλαμίτσα πρέπει να γυρίσει οριστικά και τελεσίδικα στον Δήμο Καβάλας και να αξιοποιηθεί. Αυτή είναι η μόνη αποδεκτή λύση.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Η δημοτική παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Μάκη Παπαδόπουλο διοργανώνει ειδική θεματική εκδήλωση με τίτλο “Τα παιδιά στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο”.

 

Θα αναλυθούν θέματα και εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης των παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς και οι δυνατότητες γονέων και εκπαιδευτικών να υποστηρίζουν τα παιδιά ώστε αυτά να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα μέσα του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου, μέσα στον οποίο μεγαλώνουν.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Καπναποθήκης (Πλατεία Καπνεργάτη, 4ος όροφος), στις 7.30 το απόγευμα.

 

Ομιλητές:

 

- Θανάσης Σταυρίδης, Υπαστυνόμος Α’, Επιτελείο Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας

- Προδρομία Κοθάλη, παιδοψυχολόγος

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών για τις τιμές των διοδίων στην Εγνατία οδό, προβλέποντας αυξήσεις στις χρεώσεις ανά χιλιόμετρο και κατάργηση των εξαιρέσεων για μόνιμους κατοίκους (διατηρείται η εξαίρεση μόνο για τους ανέργους).

 

Από τον Μάιο του 2017 τονίζουμε συνεχώς στη διοίκηση του Δήμου ότι, εκτός από το ζήτημα της εγκατάστασης των νέων διοδίων, υπάρχει και το ζήτημα του κόστους των διοδίων.

 

Προτείναμε τότε στη Δημοτική Αρχή να συντονιστεί με όλους τους άλλους θιγόμενους Δήμους κατά μήκος της Εγνατίας οδού και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, για να διεκδικηθούν χαμηλότερες χρεώσεις ανά χιλιόμετρο και ειδικές οικονομικές τιμές ή εξαίρεση για πολλαπλές διελεύσεις ημερησίως ανά κόμβο κυρίως για τους μόνιμούς κατοίκους και άλλες ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού. Δεν είναι δυνατόν πολίτες και επιχειρήσεις να επιβαρύνονται με δυσβάσταχτα κόστη για απλές μετακινήσεις.

  

Η Δήμαρχος Καβάλας αρνήθηκε τις προτάσεις μας, χωρίς όμως να αντιπροτείνει κάτι άλλο αποτελεσματικότερο. Δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ζήτημα της τιμής των διοδίων και αντιμετώπισε γενικότερα το θέμα των διοδίων με προχειρότητα και ανοργανωσιά, “για να βγει από την υποχρέωση”.

 

Έστω και τώρα, καλούμε ξανά τη διοίκηση του Δήμου:

 

- να πάρει την πρωτοβουλία και να συστήσει μία ομάδα διεκδίκησης – διαπραγμάτευσης για τα διόδια με τη συμμετοχή τοπικών θεσμικών φορέων.

 

- να συντονιστεί με όλους τους Δήμους κατά μήκος της Εγνατίας οδού που πλήττονται εξίσου από τις αυξήσεις των τιμών των διοδίων, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τον Σύλλογο Εργαζομένων της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. (που έχει αναδείξει εδώ και καιρό το ζήτημα και μας έχει βοηθήσει από πέρσι στην ακύρωση των διαγωνισμών για την κατασκευή των διοδίων), για να υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση, να συζητηθούν και να σχεδιαστούν συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι αντίδρασης στην εξέλιξη αυτή.

 

Όχι “για τα μάτια του κόσμου” και “για να βγούμε από την υποχρέωση”…

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Η διοίκηση του Δήμου, αντί να συζητά σε πνεύμα συνεργασίας με τις παρατάξεις για τις επόμενες κινήσεις του Δήμου στο ζήτημα των διοδίων, αντί να ασχολείται με την ουσία και τη λύση του προβλήματος, έβγαλε μία ανακοίνωση για να κάνει μία ακόμη επίθεση στην δημοτική μας παράταξη, θεωρώντας ότι έτσι θα μας πλήξει για μικροπολιτικά οφέλη.

 

Αλήθεια, κυρία Δήμαρχε, γιατί τόση εμπάθεια, γιατί τόσο άγχος μαζί μας;

 

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα με τα διόδια, εμείς κάναμε τα εξής:

 

- Διαφωνήσαμε με την κατασκευή των μετωπικών διοδίων όχι μόνο στην Παράκαμψη της Καβάλας, αλλά και παντού όπου κατασκευάζονται νέα μετωπικά διόδια, βάζοντας θέμα π.χ. ειδικά για τα διόδια της Ασπροβάλτας τα οποία θα πληρώνουμε σίγουρα.

 

- Ζητήσαμε την άμεση εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων και να διασφαλιστούν χαμηλή τιμή στις χρεώσεις και κάρτες ελεύθερης διέλευσης για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

 

- Συμμετείχαμε ενεργά στις διαπαραταξιακές επιτροπές του 2017 και του 2018 για τη διοργάνωση των 2 συλλαλητηρίων, αλλά και τις δύο φορές η Δημοτική Αρχή δεν υλοποιούσε τις αποφάσεις και αντιμετώπιζε τη διοργάνωση με ανοργανωσιά και προχειρότητα. Φέτος μάλιστα αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε και μόνοι μας, όταν η Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι κάνει το συλλαλητήριο “για τα μάτια του κόσμου” και ότι δεν πιστεύει στα συλλαλητήρια.

 

- Από πέρσι προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή να συγκροτήσει ομάδα διεκδίκησης-διαπραγμάτευσης με τοπικούς φορείς που θα τεκμηριώνει την επιχειρηματολογία του Δήμου και θα ερευνά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα πιέζει συστηματικά το Υπουργείο Μεταφορών και το ΤΑΙΠΕΔ.

 

- Διαφωνήσαμε και θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε με ενέργειες που δημιουργούν εντυπώσεις και δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Η έκτακτη “συνεδρίαση” του Δημοτικού Συμβουλίου στο σημείο των διοδίων απέτυχε οικτρά, αφού δεν προβλήθηκε σε κανένα κεντρικό μέσο ενημέρωσης και δεν έστειλε κανένα “μήνυμα” σε κανένα κέντρο λήψης αποφάσεων, όπως ήταν ο στόχος της. Την “συνεδρίαση” μάλιστα την υποβάθμισε η ίδια η Δημοτική Αρχή, λέγοντας ότι τελικά ήταν μία απλή συγκέντρωση.

 

Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή:

 

- δεν έκανε καμία παρέμβαση το 2014, ώστε να αποτρέψει την εγκατάσταση διοδίων στην Παράκαμψη της Εγνατίας.

 

- έκανε δύο συλλαλητήρια “για τα μάτια του κόσμου” το 2017 και το 2018. Από το πρώτο συλλαλητήριο μέχρι το δεύτερο αδιαφόρησε παντελώς για την εξέλιξη του θέματος.

 

- δεν κινητοποίησε τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου να εξετάσει αναλυτικά τις τεχνικές λεπτομέρειες εγκατάστασης του σταθμού ούτε συνεργάστηκε με κάποια άλλη κρατική ή περιφερειακή υπηρεσία, για να ψάξει καλύτερα το θέμα της εγκατάστασης του σταθμού διοδίων

 

- η αποκάλυψη ότι υπάρχει πρόβλημα με τις άδειες εκτέλεσης των εργασιών έγινε μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας και όχι του Δήμου.

 

Εδώ και 4 χρόνια, η διοίκηση της κ. Τσανάκα έχει υπονομεύσει με την αδιαφορία της τις μεγάλες διεκδικήσεις του Δήμου και έχει κυριολεκτικά παραδώσει “στο έλεος της τύχης” κομβικές υπηρεσίες του Δήμου, που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να “τιναχτούν στον αέρα”, όπως π.χ. οι βιολογικοί σταθμοί της ΔΕΥΑΚ. Όλο και περισσότεροι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η σημερινή διοίκηση βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου και των Καβαλιωτών.

 

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε καθετί άδικο που βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου και των Καβαλιωτών και να λειτουργούμε με βάση το αποτέλεσμα και τις λύσεις στα προβλήματα, όχι τις πολιτικάντικες εντυπώσεις ή τις πελατειακές εξυπηρετήσεις. Και φυσικά, θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι σε όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τον Δήμο Καβάλας για προσωπικό ή πολιτικό τους όφελος.

 

ΥΣ: Θα περιμένουμε από τη Δήμαρχο Καβάλας να κατονομάσει τις “πολιτικές σκοπιμότητες” για τις οποίες “ευχόμαστε το κακό της Καβάλας”. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον…

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Η δημοτική παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Μάκη Παπαδόπουλο διοργανώνει ειδική θεματική εκδήλωση με τίτλο «Τα παιδιά στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο», όπου θα αναλυθούν θέματα και εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης των παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς και οι δυνατότητες γονέων και εκπαιδευτικών να υποστηρίζουν τα παιδιά ώστε αυτά να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα μέσα του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου, μέσα στον οποίο μεγαλώνουν. 

Την κεντρική εισήγηση θα κάνει εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, ενώ στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση με το κοινό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Καπναποθήκης (“Kavala Urban Center”), στις 7.30 το απόγευμα.

 

Η επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού στην πόλη μας, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, δεν υπήρξε αποτέλεσμα μίας συστηματικής συνεργασίας του Δήμου με το συγκεκριμένο Υπουργείο. Για αυτό και η συνάντηση της Δημάρχου με την Υπουργό Τουρισμού δεν οδήγησε σε κανένα απτό αποτέλεσμα.

Οι φωτογραφίες, οι (άστοχες…) φιλοφρονήσεις και τα αναμνηστικά δώρα δεν οδηγούν σίγουρα σε απτά αποτελέσματα…

Βέβαια, η διοίκηση του Δήμου δεν έχει συστηματική συνεργασία με κανένα Υπουργείο με το οποίο έχουμε ζητήματα σε εκκρεμότητα ως Δήμος Καβάλας, γι’ αυτό και όλες οι διεκδικήσεις μας “βαλτώνουν”.

Ακόμη και τα θέματα της αξιοποίησης του στρατοπέδου Ασημακόπουλου και του Κάτω Νοσοκομείου που τέθηκαν δεν αναμένεται να προχωρήσουν, όσο η διοίκηση του Δήμου δεν καταστρώνει ένα συγκεκριμένο και αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίηση τους.

Συνεπώς, χρειαζόμαστε πρώτα έναν συστηματικό και οργανωμένο διάλογο με το Υπουργείο Τουρισμού και μετά τις επισκέψεις που θα σφραγίσουν τα αποτελέσματα του διαλόγου αυτού.

Σε έναν διάλογο για τα θέματα του τουρισμού, εμείς θέτουμε τις εξής στοχευμένες προτεραιότητες:

Προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων που θα συνδέονται με τον θρησκευτικό τουρισμό, την υγεία, τον αθλητισμό, τα συνέδρια, τις εκθέσεις, ακόμη και την παιδεία: τον τουρισμό “Ήλιος και Θάλασσα” τον έχουμε κατακτήσει. Πρέπει να επεκταθούμε άμεσα και σε άλλες θεματικές μορφές τουρισμού που έχουν υψηλές αποδόσεις, αλλά χρειαζόμαστε και τις αντίστοιχες επενδύσεις. Ο Δήμος μας οφείλει να καταστρώσει έναν ειδικό σχεδιασμό για το θέμα αυτό και να μπει μπροστά σε μία τέτοια πρωτοβουλία, σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, και να συζητήσει με το Υπουργείο Τουρισμού για την υλοποίησή του.

Ίδρυση ανώτατης σχολής για ειδικότητες του τουριστικού τομέα: η περιοχή μας έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό που να διαθέτει εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου στις ειδικότητες του τουριστικού κλάδου. Τέτοια εκπαίδευση και κατάρτιση μπορούν να προσφέρουν μεσοπρόθεσμα εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές που μπορούν να δημιουργηθούν στο πλαίσιο της ένωσης του ΤΕΙ Καβάλας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, ερευνητικό ινστιτούτο κ.ά.). Η συγκυρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί ΤΩΡΑ. Είναι σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να τη χάσουμε.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ” 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε συνεχώς καταγγελίες από δημότες ότι δημιουργούνται ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι σε διάφορα σημεία σε γειτονιές της Καβάλας και σε οικισμούς του Δήμου (Καλαμίτσα, Νεάπολη, Περιγιάλι, Άσπρη Άμμο, Παληό και αλλού).

Ο Δήμος αφαίρεσε τους μεγάλους κάδους που υπήρχαν, για να ρίχνουν οι δημότες ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά και μπάζα, χωρίς να έχει τοποθετήσει ειδική σήμανση που να πληροφορεί πού αλλού μπορούν να πεταχτούν τέτοια απόβλητα, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν οι κάδοι.

Χθες όμως δεχτήκαμε καταγγελία από δημότες στο Παληό ότι ο ίδιος ο Δήμος πετά ανεξέλεγκτα κλαδιά και σκουπίδια σε αφύλαχτη δημοτική έκταση και έχει δημιουργήσει εκεί έναν επικίνδυνο σκουπιδότοπο!  

Αυτό είναι απαράδεκτο για μία Δημοτική Αρχή.

Απορούμε μάλιστα πώς είναι δυνατόν η Δήμαρχος Καβάλας και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας να κατηγορούν συνέχεια τους Καβαλιώτες ότι πετούν ανεξέλεγκτα σκουπίδια, ενώ οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει ανεξέλεγκτη χωματερή στο Παληό! Αυτό είναι το “καλό παράδειγμα” που δίνει ο Δήμος στους πολίτες;

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς μέσα σε κατοικημένη περιοχή και η επιβάρυνση στο περιβάλλον είναι μεγάλοι. Ζητάμε άμεσα από τη διοίκηση του Δήμου να σταματήσει κάθε ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων στη συγκεκριμένη έκταση και να παρέμβει για να καθαριστεί ο χώρος.

Επιπλέον, οι μεγάλοι κάδοι που έχει τοποθετήσει σε γειτονιές δεν λύνουν το πρόβλημα, γιατί η απόθεση απορριμμάτων στους κάδους παραμένει ανεξέλεγκτη. Προτείνουμε να δημιουργήσει, άμεσα και με ειδικό σχεδιασμό, μικρά Πράσινα Σημεία και Γωνιές Ανακύκλωσης. Με βάση τον Ν. 4447/2016, ο Δήμος μπορεί να δημιουργεί άμεσα μικρούς, οριοθετημένους, οργανωμένους και περιφραγμένους χώρους σε σημεία της πόλης που θα επιλεγούν ειδικά για να μεταφέρουν οι δημότες εκεί ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά και μπάζα. Αν θέλει, μπορεί να βάλει και ωράριο λειτουργίας, για να ελέγχει την απόθεση τέτοιων αποβλήτων και να μην “ξεφεύγει” η κατάσταση.

ΥΣ: Δεν είναι σωστό η Δήμαρχος Καβάλας και ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής να “κρύβονται” πίσω από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, η οποία προσπαθεί νύχτα – μέρα να ανταποκριθεί στο καθήκον της. Η Υπηρεσία εκτελεί τις αποφάσεις που παίρνει η διοίκηση του Δήμου η οποία οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ 

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

JoomShaper