Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι ο διαγωνισμός του Περιφερειακού φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων ΔΙΑΑΜΑΘ για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καβάλα αποσύρθηκε από την ίδια τη ΔΙΑΑΜΑΘ, μετά από ένσταση που έκανε εταιρεία στην ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών για τους διαγωνισμούς και δικαιώθηκε.
Μιλάμε για έναν διαγωνισμό 42 εκατομμυρίων ευρώ.
H Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Εσκή Καπού. Εκεί θα ξεχωρίζονται τα ανακυκλώσιμα από τα κοινά σκουπίδια, θα γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας αυτά που λέμε οργανικά απόβλητα (δηλαδή τα υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά ή φαγητά) και θα οδηγείται σε υγειονομική ταφή ό,τι περισσεύει.
Έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την ανακύκλωση, θα θάβουμε λιγότερα σκουπίδια και θα μειώνουμε και τα δημοτικά τέλη προς όφελος των δημοτών.
Στην ένσταση που έκανε η ενδιαφερόμενη εταιρεία προς την ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, κατήγγειλε ότι ο διαγωνισμός είχε τυπικές ελλείψεις και περιείχε όρους που εμπόδιζαν τη συμμετοχή κάποιων εταιρειών και ευνοούσαν τη συμμετοχή κάποιων άλλων.
Ο κ. Τσέπελης, Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, παραδέχτηκε ότι ο διαγωνισμός αποσύρθηκε μετά από την ένσταση της εταιρείας και τώρα είναι σε διαδικασία τροποποίησης της προκήρυξης και αλλαγής της μελέτης.
Ρωτάμε τον Δήμαρχο Καβάλας και Αντιπρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ το εξής απλό:
Αν ήταν τόσο “καθαρός” και τόσο αδιάβλητος ο διαγωνισμός, όπως μας έλεγε ο κ. Μουριάδης στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί αποσύρθηκε;
Και γιατί δεν ξαναβγήκε σε προκήρυξη ο ίδιος διαγωνισμός, αλλά κάνει τώρα αλλαγές και διορθώσεις η ΔΙΑΑΜΑΘ;
Μήπως η εταιρεία που έκανε την προσφυγή και δικαιώθηκε είχε δίκιο να μιλάει για ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων εταιρειών;
Δυστυχώς, και ο κ. Τσέπελης και ο κ. Μουριάδης δεν μας λένε την αλήθεια. Έτσι κρίνουμε από το αποτέλεσμα της υπόθεσης αυτής.
Επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη ΔΙΑΑΜΑΘ, καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την εξής πρόταση:
να γίνει ο διαγωνισμός για τη ΜΕΑ από τον Δήμο Καβάλας και όχι από τη ΔΙΑΑΜΑΘ, αφού ο Δήμος μας και τεχνική επάρκεια έχει και προσωπικό έχει.
Και μάλιστα προτείναμε να γίνει με τη μέθοδο της μελετο-κατασκευής, ώστε να αποφύγουμε μία “κλειστή” μελέτη που θα μας δημιουργήσει προβλήματα στην εφαρμογή της.
Εξάλλου, ο Δήμος δεν θα ήταν ο κύριος του έργου, απλά θα έκανε προγραμματική σύμβαση με τη ΔΙΑΑΜΑΘ μόνο για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.
Από άγνοια, ο κ. Μουριάδης μας απάντησε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται, αλλά μάλλον δεν γνώριζε ότι και η ΔΙΑΑΜΑΘ σχεδιάζει τον νέο διαγωνισμό με την ίδια μέθοδο της μελετο-κατασκευής!
Δυστυχώς, είμαστε σίγουροι ότι και στον καινούριο διαγωνισμό κάποιοι θα ψάξουν να βρουν τρόπο να τον εκμεταλλευτούν.
Ευχόμαστε να μην γίνει αυτό, αλλά δυστυχώς τα 42 εκατομμύρια ευρώ είναι πολλά χρήματα…