Η απάντηση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ για τα υποτιθέμενα “κέρδη” της δημοτικής επιχείρησης για το 2018 (;) μάς κάνει να αναρωτιόμαστε:
ή ψέματα μάς λένε, γιατί κρύβουν σοβαρά προβλήματα στα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ ή παραμένουν άσχετοι, μετά από 5 χρόνια, με τη διαχείριση της πιο σημαντικής επιχείρησης του Δήμου.
Οι διοικήσεις της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου οφείλουν να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
1. Έχει δημοσιευτεί ο ισολογισμός για τη χρήση του 2017 (δεν υπάρχει αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΚ); Αν όχι, αυτό συνιστά όχι μόνο φορολογική παράβαση, αλλά, κυρίως απόδειξη αδιαφανούς λειτουργίας απέναντι στους Δημότες.
2. Ο ισολογισμός της ΔΕΥΑΚ για το 2016 (που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της δημοτικής επιχείρησης), γιατί δεν είναι υπογεγραμμένος από τον Πρόεδρο και τον λογιστή της ΔΕΥΑΚ και γιατί δεν φέρει την πιστοποίηση ορκωτού λογιστή για την ακρίβεια των στοιχείων; Γιατί η ΔΕΥΑΚ φτάνει στο σημείο να δημοσιοποιεί έναν μη-έγκυρο και μη-πιστοποιημένο ισολογισμό;
3. Στον πραγματικά “μπακαλίστικο” υπολογισμό των κερδών (που τόσο πρώιμα υπολογίστηκαν εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ για το 2018), έχουν γίνει όλες οι προβλέψεις;
• Για έξοδα χρήσης 2018;
• Για επισφαλείς απαιτήσεις;
• Για αποζημιώσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης;
• Για τακτικές και έκτακτες υποχρεώσεις της δημοτικής επιχείρησης;
• Έχουν υπολογιστεί αποσβέσεις;
• Έχουν προβλεφθεί οι αποζημιώσεις (ύψους 500.000 ευρώ περίπου) που οφείλει να πληρώσει η ΔΕΥΑΚ στους εργαζόμενους με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε μέσα στο 2018;
4. Οι διοικήσεις του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ προφανώς δεν γνωρίζουν ότι σε έναν ισολογισμό άλλο πράγμα είναι τα διαθέσιμα (ταμείο και τραπεζικές καταθέσεις) και άλλο τα κέρδη. Καμία σχέση το ένα με το άλλο…
Όλη αυτή η “θολούρα” στα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑΚ δείχνει ότι στην επιχείρηση υπάρχουν ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και η διοίκηση βρίσκεται σε πανικό.
Οι δημότες δυστυχώς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αδιαφορία και την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής: με τις διακοπές νερού, τις επαναλαμβανόμενες βλάβες του δικτύου ύδρευσης, τις καθυστερημένες επισκευές, τους φουσκωμένους λογαριασμούς, τις ενοχλητικές μυρωδιές από τους βιολογικούς σταθμούς, που δεν λειτουργούν σωστά εδώ και χρόνια.