fbpx

20 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

 1. Ψηφιακός «έξυπνος» Δήμος με πλήρη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.
 2. Κέντρο εξυπηρέτησης του Δημότη με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας Δήμου – δημοτών ολόκληρη την ημέρα, με άμεση διασύνδεση με τις δημοτικές υπηρεσίες, με συνεχή ενημέρωση των δημοτών για την πορεία των αιτημάτων – αναφορών τους.
 3. Ενιαίο και ισχυρό δίκτυο κοινωνικής φροντίδας, υγείας και πολιτικής προστασίας για όλους. Οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου συνεργάζονται στενά με τις κρατικές, ιδιωτικές και εθελοντικές δομές και οργανώσεις. Κανείς μόνος! Η στέγη, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η σίτιση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δικαιώματα κάθε πολίτη!
 4. Η καθημερινότητα είναι ποιότητα ζωής! Εξασφαλίζουμε στην πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό και οικισμό, δρόμους χωρίς λακκούβες, καθαριότητα, καθαρό νερό, φως και ηλεκτρικό ρεύμα, αποχετεύσεις, καλοσυντηρημένα σχολεία, ασφαλείς αυλές και παιδικές χαρές, συγκοινωνίες, όμορφους και νοικοκυρεμένους δημόσιους χώρους, χώρους πρασίνου!
 5. «Ζωντανός» και δημιουργικός Δήμος 365 μέρες τον χρόνο, με ετήσιο ημερολόγιο πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Με στήριξη των θεσμών που ήδη υπάρχουν, με νέα δρώμενα και εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε Καβάλα και Νέα Καρβάλη, με τα «Φιλίππεια», μια φιλόδοξη αγροτουριστική έκθεση-γιορτή. Με ανάδειξη της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με πολιτισμό και αθλητισμό για όλους, σε στενή συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τα αθλητικά σωματεία.
 6. Υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και αγοράς με μελέτη και συγκρότηση ολοκληρωμένης τοπικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Με δημιουργία κόμβου καινοτομίας – θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων. Με τεχνικές υποδομές υποστήριξης του Τουρισμού και όλων των παραγωγών μας, αλιέων, γεωργών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων (όπως ανάπτυξη Λασπόλουτρων, θέσεις θέας, περιπατητικές διαδρομές, αγροτικούς δρόμους, κτηνοτροφικό πάρκο). Με προβολή του τόπου μας και των τοπικών προϊόντων.
 7. Ανάδειξη του πολυσήμαντου ρόλου της ανακήρυξης των Φιλίππων σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την τοπική ανάπτυξη. Δημιουργούμε σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού στην Καβάλα.
 8. Η Νεολαία στην πρώτη γραμμή! Δημιουργούμε συνθήκες παραμονής και επιστροφής των νέων στον τόπο μας. Ιδρύουμε και εξοπλίζουμε ένα ολοκληρωμένο κέντρο νεότητας. Εργαζόμαστε για να αναδειχθεί η Καβάλα «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» στο πλαίσιο του ανάλογου Ευρωπαϊκού θεσμού.
 9. Νέες γνώσεις για όλους με σεμινάρια, εργαστήρια, δράσεις επιμόρφωσης και κατάρτισης, για κάθε ηλικία. Συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, και ιδιαίτερα με τις σχολές του ΤΕΙ – Διεθνούς Πανεπιστημίου της πόλης μας.
 10. Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη συνύπαρξη – συμβίωση με τα ζώα συντροφιάς με διαχείριση – μέριμνα για τα αδέσποτα σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και με κτηνιατρική υποστήριξη. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο καταφύγιο ζώων.
 11. Ενεργειακή εξοικονόμηση για όλα τα δημόσια κτήρια με χρήση της σύγχρονής τεχνολογίας. Προώθηση «ενεργειακών κοινοτήτων» και φωτοβολταϊκών πάρκων. Έλευση του φυσικού αερίου στον τόπο μας. Δημιουργούμε «Πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανταποδοτικής ανακύκλωσης» στους Φιλίππους.
 12. Ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με τη δημιουργία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Φιλίππων, τον εκσυγχρονισμό του ΓΠΣ Καβάλας, την ένταξη εκτάσεων της Λεύκης και άλλων περιοχών. Δημιουργία Τράπεζας Γης.
 13. Συνολικός σχεδιασμός επανάχρησης δημοτικών, δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και χώρων στην πόλη και στην ύπαιθρο, όπως το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου, το Κάτω Νοσοκομείο, το Παλιό Πρωτοδικείο, οι Καπναποθήκες, το Εσκί Καπού, παλιά σχολεία και κτήρια στα χωριά και άλλα.
 14. Αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της Καβάλας, στη συνοικία της Παναγίας, στις γειτονιές, στους δημόσιους χώρους όλων των οικισμών, στις εισόδους της πόλης. Πρώτη προτεραιότητα η κεντρική πλατεία της Καβάλας.
 15. Νέα γενική κυκλοφοριακή μελέτη για την Καβάλα. Στόχος μας, 1.000 νέες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο και στις γειτονιές, με νέα πάρκινγκ και ρυθμίσεις. Ολοκλήρωση της Περιμετρικής οδού Καβάλας, δημιουργία Περιμετρικής στο Παληό σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην πεσμένη γέφυρα στο Κάτω Νοσοκομείο.
 16. Αναβάθμιση των ακτών Νέας Καρβάλης, Άσπρης Άμμου, Περιγιαλίου, Ραψάνης, Καλαμίτσας και Παληού. Αξιοποίηση των μικρών λιμανιών Σφαγείων, Νέας Καρβάλης, Καλαμίτσας. Ανάπλαση της παραλίας Νέας Καρβάλης και παρεμβάσεις στο Καρνάγιο.
 17. Νέες αθλητικές εγκαταστάσεις για την ολοκλήρωση τριών αθλητικών κέντρων: το πρώτο στα ανατολικά της Καβάλας (Στάδιο – Κολυμβητήριο), το δεύτερο στα δυτικά (Καλαμίτσα) και το τρίτο στην περιοχή των Φιλίππων. Υποστήριξη όλων των αθλημάτων για τη δημιουργία εξειδικευμένων χώρων (όπως σκοποβολής, τοξοβολίας, αναρρίχησης, αεραθλητισμού, μηχανοκίνητου αθλητισμού και άλλων).
 18. Δήμος για όλους με διαφάνεια και αξιοκρατία, με τον πολίτη ενεργό και συμμέτοχο. Ίσες ευκαιρίες για όλους. Οι δημότες συμμετέχουν στη λήψη αλλά και στην υλοποίηση των αποφάσεων. Ο Εθελοντισμός γίνεται τρόπος ζωής, παράγει έργο, προσφέρει στην κοινωνία. Δημιουργούμε τον θεσμό «Το Σπίτι των Συλλόγων», ο κάθε σύλλογος έχει τη στέγη του.
 19. Οικονομικά ισχυρός Δήμος με νέες πηγές εσόδων, αποτελεσματική διαχείριση χωρίς σπατάλες, ανάπτυξη των δημοτικών επιχειρήσεων. Αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Ούτε ένα χαμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον τόπο μας. «Κάθε ευρώ να πιάνει τόπο»!
 20. Ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς δυναμώνουν τους δεσμούς με τους ετεροδημότες μας. Δημιουργούν και αξιοποιούν ένα ευρύτατο δίκτυο δημόσιων και διεθνών σχέσεων, με τη συμμετοχή μας σε δίκτυα, οργανισμούς και αδελφοποιήσεις, αποκτούν «εξωτερική πολιτική», προωθούν τα τοπικά μας συμφέροντα παντού!

Διεκδικούμε, στηρίζουμε, επιταχύνουμε την υλοποίηση σημαντικών για τον Δήμο μας αναπτυξιακών δημόσιων – κρατικών έργων, όπως:

 • Αντιπλημμυρικά εγγειοβελτιωτικά έργα στα Τενάγη των Φιλίππων, αναδασμός Κρηνίδων
 • Οδικός Άξονας Ε61 Σερρών – Δράμας – Καβάλας – Νέας Καρβάλης
 • Σιδηροδρομική σύνδεση Νέας Καρβάλης – Τοξοτών Ξάνθης
 • Ολοκλήρωση εμπορικού λιμένα Νέας Καρβάλης – βελτίωση επιβατικού λιμένα Καβάλας, νέα μαρίνα, υδατοδρόμιο, αλιευτικό λιμάνι στην Ιχθυόσκαλα.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 1. Άμεση αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του δημότη:
 • Συντηρημένο δίκτυο δρόμων παντού, μέσα και έξω από τους οικισμούς
 • Νερό παντού, και στο “τελευταίο σπίτι”
 • Τακτική αποκομιδή των σκουπιδιών – απορριμματοφόρα τακτικά και παντού
 • Έγκαιρη τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού όπου υπάρχουν κενά ή έχουμε βλάβες
 • Άμεση, σωστή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού για τα λύματα
 • Ολοκληρωμένες συντηρήσεις των εκπαιδευτικών κτηρίων, ασφαλείς αυλές για τα παιδιά μας
 • Επαναλειτουργία σύγχρονων παιδικών χαρών σε όλους τους οικισμούς
 1. Οι Υπηρεσίες του Δήμου υποστηρίζουν 100% και την περιοχή των Φιλίππων.
 2. Ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού σε κάθε οικισμό και συνολικά στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, για να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει σε κάθε οικόπεδο, σε κάθε αγροτεμάχιο.
 3. Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Τεναγών, με τη συμμετοχή όλων των Δήμων και περιφερειακών οργανισμών που έχουν λόγο. Επίσπευση αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων. Άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων γεφυρών στα Τενάγη.
 4. Ολοκλήρωση αγροτικών υποδομών, όπως αναδασμοί, βατοί αγροτικοί δρόμοι παντού, δεξαμενές νερού και ποτίστρες στα ορεινά για την κτηνοτροφία.
 5. Συγκρότηση Φορέα για την αξιοποίηση της ένταξης των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, σχεδιασμένη αξιοποίηση των πολιτιστικών και ιστορικών πόρων (αρχαιολογικός χώρος, αρχαία Εγνατία, προϊστορικός οικισμός Ντικιλί-Τας, μουσεία, έλευση Αποστόλου Παύλου και άλλα).
 6. Τουριστική διαδρομή μέσω και των ορεινών περιοχών που θα περιλαμβάνει τις βραχογραφίες, τα βραχοανάγλυφα, τον Δρόμο του Νερού, τα αρχαία ορυχεία και άλλα ευρήματα.
 7. Διοργάνωση δύο σημαντικών εκδηλώσεων:
 • Αναπαράσταση της Μάχης των Φιλίππων ως παγκόσμιο γεγονός
 • Παραγωγική, αγροτουριστική έκθεση – γιορτή, τα “Φιλίππεια”.
 1. Δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στις Κρηνίδες.
 2. Ανάπτυξη των Λασπόλουτρων με ειδικό χωροταξικό σχέδιο και λειτουργία όλο τον χρόνο.
 3. Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, το οποίο θα συνεργάζεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
 4. Αξιοποίηση του Καστανόδασους Λιμνιάς – Λυκόστομου, μελέτη για τη δημιουργία Καταφυγίου Άγριων Ζώων.
 5. Επανάχρηση εγκαταλειμμένων δημόσιων κτιρίων.
 6. Αντιμετώπιση του προβλήματος εγκαταλειμμένων ζώων – αδέσποτων, σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και με κτηνιατρική υποστήριξη.
 7. Δημιουργία σύγχρονου αθλητικού κέντρου, προπονητηρίου – επαρκείς συντηρήσεις όλων των αθλητικών χώρων.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΟΜΟΡΦΟ,
ΚΑΘΑΡΟ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ, ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1. Μαζί με το κέντρο, δίνουμε ξανά σημασία στις γειτονιές της πόλης και τα χωριά του Δήμου, που αποτελούν τα κύτταρα του Δήμου μας.

Χωρίς σκουπίδια.
Χωρίς βρώμικους κάδους.
Χωρίς ανεξέλεγκτες χωματερές μέσα στην πόλη και γύρω από τα χωριά.
Με ανακύκλωση παντού.
Με λάμπες παντού και σωστό φωτισμό.
Με καθαρά και περιποιημένα πεζοδρόμια και δρόμους.
Με καθαρά και περιποιημένα πάρκα και πλατείες, για μικρούς και μεγάλους.
Με βοήθεια στους ανήμπορους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία
Με ειδική πρόνοια για τους πολίτες μας που κατοικούν στις ορεινές γειτονιές της πόλης και στα απομακρυσμένα χωριά.

2. Ο μηχανισμός του Δήμου θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους πολίτες, όχι τον εαυτό του.

Δεν θέλουμε να γίνονται έργα – “βιτρίνες”, που δεν θα εξυπηρετούν κάποια σημαντική ανάγκη για τους δημότες.

Ύδρευση και αποχέτευση, καθαριότητα,
ανακύκλωση και διαχείριση απορριμάτων,
πράσινο, καλοσυντηρημένοι δρόμοι, αναπλάσεις και αισθητικές παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους,
παιδικές χαρές, σχολικά κτίρια, αθλητικές δραστηριότητες,
πολιτιστικές εκδηλώσεις, ψυχαγωγία, συνθέτουν το παζλ της καθημερινότητας του δημότη και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής του.

Όλοι αυτοί οι τομείς της καθημερινής ζωής του δημότη δεν είναι ξεχωριστά κομμάτια. Είναι ένα.

3. Κάνουμε τη ΔΕΥΑΚ σύγχρονη και αποτελεσματική

Χωρίς φθαρμένες υποδομές και εξοπλισμό, που θα λειτουργεί με διαφάνεια,
και χωρίς καθυστερήσεις στην επισκευή των βλαβών.
Μία ΔΕΥΑΚ που δεν θα αφήνει τους βιολογικούς σταθμούς σε αχρηστία,
να μολύνουν το περιβάλλον και να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου με απαράδεκτα πρόστιμα.
Μία ΔΕΥΑΚ με σύγχρονο εξοπλισμό, για να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, σωστά και γρήγορα.

4. Ελέγχουμε και διευκολύνουμε την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης.

Με νέους χώρους πάρκινγκ.
Με νέους πεζόδρομους που θα ανασάνουν το κέντρο και θα ενισχύσουν την τουριστική κίνηση.
Με την αποτελεσματική λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.
Με την Περιμετρική οδό της πόλης και του Παληού σε προτεραιότητα.
Με ειδική σύμπραξη με το Υπουργείο Υποδομών και την Εγνατία οδό για τη γρήγορη αποκατάσταση της πεσμένης γέφυρας.

5. Αποκαθιστούμε σταδιακά όλα τα φθαρμένα σχολικά κτίρια, με σωστό προγραμματισμό.

Παρέχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ορθή εκπαιδευτική λειτουργία των σχολείων μας.
Αποκαθιστώντας τις κακοτεχνίες στις αυλές, που συχνά είναι «σκοτώστρες» για τους μαθητές.
Εξασφαλίζοντας το αυτονόητο: επαρκή θέρμανση για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς!

6. Συντηρούμε σωστά και αναβαθμίζουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Εξασφαλίζουμε κατάλληλους αθλητικούς χώρους για όλα τα αθλήματα,για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες του Δήμου,για όλα τα σωματεία.
Αποκαθιστούμε άμεσα διαχρονικά προβλήματα και ενισχύουμε όλα τα σωματεία όλων των αθλημάτων με εξοπλισμό που χρειάζονται.

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΜΕ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

1. Δουλεύουμε μαζί με τους δημοτικούς υπαλλήλους με πιο γρήγορους ρυθμούς και με προγραμματισμό, τους παρέχουμε σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αντί να γκρινιάζουμε και να υποτιμούμε τις προσπάθειές τους.

Το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου είναι καταρτισμένο, πολύ έμπειρο και γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις της Κεντρικής Διοίκησης.
Οι υπάλληλοι ζουν καθημερινά αυτή την κατάσταση και είναι βασικοί σύμμαχοί μας στην προσπάθεια για την αναγέννηση του τόπου μας.
Είναι ωστόσο απαραίτητη συνθήκη η ενίσχυση του επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού με νέες συνεργασίες, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση έργων και δράσεων.

Πάντα με έγκαιρο προγραμματισμό, όχι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, ώστε ο μηχανισμός του Δήμου να γνωρίζει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις και να μπορεί να ανταποκρίνεται στο μέγιστο βαθμό.

2. Αντικαθιστούμε τη γραφειοκρατία με σύγχρονες ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές προς όφελος της εξυπηρέτησης των δημοτών.

Παρέχοντας πιστοποιητικά μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους χρόνους εξυπηρέτησης των πολιτών.
Παρέχοντας δωρεάν ασύρματο δίκτυο σε όλους τους δημότες και επισκέπτες στους κοινόχρηστους χώρους.

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΙΣΟΤΙΜΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

1. Κανένας δημότης χωρίς στέγη, τροφή, νερό, ρεύμα, πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας και υγείας.

Τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης των συμπολιτών μας δεν μπορούν να περιμένουν.
Ανησυχούμε για την αδυναμία συμπολιτών μας να έχουν πρόσβαση σε στέγη, τροφή, ρεύμα, νερό.
Ανησυχούμε για την έλλειψη ευκαιριών, που έχει καταντήσει “γάγγραινα” για τους νέους του Δήμου μας.
Πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στον Δήμο μας συχνά αποδυναμώνουν την τοπική κοινωνία και οικονομία, αντί να τις δυναμώνουν.
Αυτή η κατάσταση επιδεινώνει τις ανισότητες και προκαλεί ανασφάλεια και αστάθεια στους δημότες.

Δημιουργούμε ένα πρότυπο και ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας για όλους τους δημότες που έχουν την ανάγκη μας:
– για τις γυναίκες και τα παιδιά που χρειάζονται φροντίδα,
– για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους
– και για τα άτομα με αναπηρία.Θα προσφέρει στήριξη σε κάθε άτομο, σε κάθε οικογένεια που έχει ανάγκη.
Επιστρατεύουμε έξυπνες λύσεις και τη διεθνή εμπειρία στην αντιμετώπιση ορισμένων κοινωνικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα της ενεργειακής φτώχειας.
Συγχρόνως, χρειαζόμαστε δράσεις και κίνητρα για να κρατήσουμε ενεργούς τους δημότες που έχουν ανάγκη.

2. Αναβαθμίζουμε την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Δήμου και ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών σε έκτακτες καταστάσεις.

Εκπονώντας ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ρεαλιστικά και με συχνές ασκήσεις ετοιμότητας και εφαρμογής
Ενισχύοντας την αρμόδια υπηρεσία με τα αυτονόητα: προσωπικό, εξοπλισμό, αλάτι!
Διαθέτοντας και εξωτερικά συνεργεία που θα βοηθούν το έργο του Δήμου, όποτε απαιτείται.
Δίνοντας ρόλο στα κανάλια ενημέρωσης των πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, με βάση τον σχεδιασμό που θα γίνει.

ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Εμείς το λέμε και το ξαναλέμε: χρειαζόμαστε νέα έσοδα, νέους πόρους, νέες οικονομικές δραστηριότητες. Εδώ και χρόνια, υπάρχει μείωση στις κρατικές επιχορηγήσεις και στις δαπάνες της κεντρικής διοίκησης.
Ο Δήμος οφείλει να αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης, να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις διαθέσιμες πηγές των εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Κι αυτό απαιτεί σχέδιο, οργάνωση και προγραμματισμό, απαιτεί όραμα και πολιτική βούληση με φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους.
Θέλουμε έναν Δήμο που θα διευκολύνει και θα ενθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον και με φροντίδα για το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Θα αξιοποιεί κάθε τοπικό πόρο που μένει αναξιοποίητος αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα τα δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί και δεν αξιοποιούνται για να παράγουν νέα υπεραξία.
Είναι “έγκλημα” εναντίον της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας να έχουν αφεθεί στην τύχη τους ολόκληρες περιοχές και να μην αξιοποιούνται ακίνητα όπως το στρατόπεδο Ασημακόπουλου, το Κάτω Νοσοκομείο, το παλιό Πρωτοδικείο, οι καπναποθήκες και άλλα εγκαταλειμμένα κτίρια,όπως επίσης και η συνοικία της Παναγίας.

1. Αλλάζουμε τη φιλοσοφία των εκδηλώσεων:

Ρίχνουμε το βάρος στον σωστό προγραμματισμό, την εξωστρέφεια, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση νέων εσόδων και νέων επισκεπτών.
Ρίχνουμε το βάρος στη στήριξη των συλλόγων, σε υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και κατάρτιση και χρηματοδοτούμε τις συμπράξεις.
Θέλουμε οι εκδηλώσεις να έχουν πρωτοτυπία, εκπαιδευτική αξία και να προσελκύουν νέους επισκέπτες και νέα έσοδα!
Ο Δήμος να μελετήσει, να σχεδιάσει και να διοργανώσει μία νέα μεγάλη εκδήλωση – “σήμα κατατεθέν” για τα Χριστούγεννα.
Η εκδήλωση αυτή:

 • πρέπει να έχει έναν πρωτότυπο και ελκυστικό “μύθο” (και όχι να αλλάζει όνομα και περιεχόμενο κάθε χρόνο, χωρίς τελικά να συμβολίζει κάτι).
 • να λειτουργεί αυτόνομα και αυτοτελώς αλλά σε συντονισμό με την Ονειρούπολη, ώστε να δημιουργείται αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πόλεις. Έτσι θα δοκιμαστεί στην πράξη το δίπολο Καβάλα – Δράμα, που όλοι το αναγνωρίζουν, όλοι το επικαλούνται, αλλά κανείς δεν προτείνει κάτι συγκεκριμένο ώστε να υπάρχει απτό όφελος από αυτό.
 • να έχει ως ξεκάθαρο στόχο να φέρει νέους επισκέπτες, μεγαλώνοντας την τουριστική περίοδο μέσα στον χειμώνα.

2. Αποκτούμε πολιτιστική πολιτική που θα βασίζεται:

 • Πρώτα απ’ όλα στην αξιοποίηση του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Φιλίππων,
 • στη διοργάνωση ενός πραγματικά διεθνούς Φεστιβάλ Φιλίππων, που θα φέρνει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο
 • στην αναδιοργάνωση του COSMOPOLIS που θα αλλάξει ριζικά τη φιλοσοφία του και θα παίξει το ρόλο του εργαλείου «πολιτιστικής διπλωματίας» για την Καβάλα
 • σε ένα ΔΗΠΕΘΕ, Δημοτικό Ωδείο και Δημοτική Βιβλιοθήκη που θα καλλιεργούν σε μικρούς και μεγάλους την αισθητική σε υψηλό επίπεδο

Με λίγα λόγια, θα κάνουμε την Καβάλα κόμβο πολιτισμού, για να προσελκύσουμε καλλιτέχνες και κόσμο από όλο τον κόσμο.

3. Αλλάζουμε ριζικά τη λανθασμένη κατεύθυνση της τουριστικής πολιτικής του Δήμου

5 χρόνια τώρα η διοίκηση του Δήμου δεν κατάλαβε ότι πρώτα βελτιώνουμε τις υποδομές και την εικόνα της πόλης,
τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα, τα κτίρια, την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό,
και μετά οργανώνουμε την τουριστική προβολή, με βάση τα δεδομένα που έχουμε.
Όχι στην τύχη.
Επίσης, όταν όλος ο κόσμος ρίχνει το βάρος και κάνει επενδύσεις στην ψηφιακή προβολή του τουριστικού προϊόντος,
ο Δήμος Καβάλας ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ταξίδια που δεν φέρνουν ΚΑΝΕΝΑ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα! Εκτός από την αναψυχή ορισμένων…

4. Διεκδικούμε δυναμικά και οργανωμένα τα μεγάλα έργα πνοής και ανάπτυξης που χρειάζεται ο τόπος μας:

 • Την Περιμετρική,
 • τον οδικό άξονα Ε61 που συνδέει Καβάλα-Δράμα-Σέρρες με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη
 • την ολοκλήρωση των έργων του εμπορικού λιμένα,
 • και την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ν.Καρβάλη-Τοξότες.

ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ – ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται στις αλλαγές στην αγορά εργασίαςκαι να αποκτούν δεξιότητες και προσόντα που θα τους βοηθούν να βρίσκουν εργασία.
Όσο κι αν κάποιοι το θεωρούν έξω από τις αρμοδιότητές της, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συμπράξει με εκπαιδευτικούς φορείς προς την κατεύθυνση αυτή, με σκοπό να προσφέρει ευκαιρίες σε δημότες να καταρτιστούν σε νέες δεξιότητες και προσόντα και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες με βάση τοπικές ανάγκες και πόρους.
Μπορούμε άραγε να φανταστούμε πόσες επιχειρηματικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας (και μάλιστα με αξιοπρεπείς αμοιβές) θα μπορούσε να δημιουργήσει η τουριστική αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ;
Εμείς μπορούμε, γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει με επιμονή να δημιουργηθεί ένα ειδικό σχέδιο προβολής και αξιοποίησης του μνημείου των Φιλίππων με βάση την εμπειρία της ίδιας της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ένα υπαρκτό παράδειγμα επιτυχούς αξιοποίησης:
Υπάρχει ένα μικρό παραδοσιακό χωριό μεταλλωρύχων στη Νορβηγία, το Ρόρος.
Όταν μπήκε στα Μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ, μετά από σχέδιο και δουλειά, μετατράπηκε σε παγκόσμιο προορισμό με 1 εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο.
Για την προβολή αυτού του μικρού οικισμού εκπαιδεύτηκαν 100 τουριστικές επιχειρήσεις και 400 τουριστικοί πράκτορες από όλο τον κόσμο.
Συγχρόνως, δημιουργήθηκαν δεκάδες νέες μικρές επιχειρήσεις τροφίμων που παράγουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα.
Αυτή τη στιγμή, διοχετεύουν τα προϊόντα τους σε 900 καταστήματα σουπερ-μαρκετ και 90 ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη Νορβηγία.
Αν τα κατάφερε όλα αυτά ένα μικρό χωριό στην παγωμένη Νορβηγία, μπορούμε να φανταστούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε εμείς με τους Φιλίππους, που είναι γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλα και τραγικά αδιέξοδα:
με υψηλά προσόντα, χωρίς δουλειά ή με δουλειά σε άσχετο με τις σπουδές τους αντικείμενο και με χαμηλή αμοιβή, μένοντας στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους για πολλά χρόνια μετά την ενηλικίωσή τους, αδυνατούν να κάνουν καριέρα και οικογένεια και κινδυνεύουν να ανήκουν σε μία χαμένη γενιά.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι χωρίς την αποτελεσματική ένταξη των νέων στις παραγωγικές δραστηριότητες του τόπου μας, δεν υπάρχει μέλλον για τον τόπο μας.

Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα μία εμβληματική πρωτοβουλία, που θα κάνει την Καβάλα ελκυστική για τους νέους ανθρώπους που φεύγουν για σπουδές και είτε επιστρέφουν και ξαναφεύγουν είτε δεν επιστρέφουν καθόλου.

Έλα να σχεδιάσουμε μαζί

την Καβάλα που θέλεις!

Μετάβαση στο περιεχόμενο