Εμείς ως παράταξη συμφωνούμε να ξεκινήσει η χάραξη και η διάνοιξη του κεντρικού δρόμου στο Περιγιάλι, αλλά έχουμε πολλές επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό έχει σχεδιαστεί σωστά.
Δυο χρόνια τώρα, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν μας έχει δείξει τι θέλει να κάνει και πώς θα το πετύχει.
Εμείς έχουμε εγκρίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Οικονομική Επιτροπή και στη ΔΕΥΑΚ όλα τα έργα που αφορούν το Περιγιάλι, γιατί μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν τα έργα υποδομής και να τακτοποιηθούν οι ιδιοκτησίες των κατοίκων του Περιγιαλίου, που έχουν περάσει τα πάνδεινα εδώ και δεκαετίες.
Εξάλλου, εμείς είχαμε προτείνει το περασμένο καλοκαίρι στον Δήμαρχο Καβάλας να ζητήσει από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση του νέου κεντρικού δρόμου. Τότε βέβαια ο κ. Μουριάδης ειρωνεύτηκε και απαξίωσε την πρότασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να βρεθεί λίγο καιρό μετά να την υλοποιήσει.
Παράλληλα, ο Δήμος πρέπει να φτιάξει το τμήμα του υφιστάμενου δρόμου από τον ΟΑΕΔ μέχρι το LIDL, για να λυθεί επιτέλους το σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι καθημερινά από την έλλειψη πεζοδρομίου.
Ωστόσο, ο Δήμαρχος Καβάλας συνεχίζει στο Περιγιάλι να κάνει τρία μεγάλα λάθη, που θα τα βρούμε μπροστά μας.
Το πρώτο λάθος:
Ο κ. Μουριάδης έχασε τις 400.000 ευρώ (που δαπανήθηκαν επί δημαρχίας της κυρίας Τσανάκα) για τη φροντίδα των προσφύγων, και τώρα μας το ανακοινώνει έτσι απλά, «σα να μη συμβαίνει τίποτα».
Οι 400.000 ευρώ όμως βγήκαν από το ταμείο του Δήμου. Κάποιες δαπάνες δεν έγιναν, κάποια έργα δεν εκτελέστηκαν.
Έχει ευθύνη για την απώλεια αυτή και θα πρέπει να μας εξηγήσει τι συνέβη και χάθηκαν τα χρήματα αυτά.
Το δεύτερο λάθος:
Ο κ. Μουριάδης έχει παραιτηθεί από το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας να μεταφερθεί η Δομή Φιλοξενίας εκτός πόλης.
Ήδη μας είπε ότι θεωρεί την υπόθεση “χάσιμο χρόνου” και ουσιαστικά δε θέλει να ασχοληθεί.
Δεν μπορεί όμως το Περιγιάλι να παραμένει υποβαθμισμένο, επειδή ο κ. Μουριάδης δεν έχει τη βούληση αλλά και την ικανότητα να διαπραγματευτεί με το αρμόδιο Υπουργείο.
Όσο παραμένει εκεί η Δομή Φιλοξενίας, η περιοχή δε θα μπορεί να αξιοποιηθεί είτε με ήπιες τουριστικές επενδύσεις είτε περιβαλλοντικά (με τη δημιουργία ενός πάρκου πρασίνου).
Το τρίτο λάθος, που για μας είναι πολύ σοβαρό:
Ο κ. Μουριάδης αρνείται να ασχοληθεί με την αξιοποίηση του στρατοπέδου Ασημακόπουλου και να φτιάξει ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο Αξιοποίησης, όπως ορίζει ο Ν.4407/2016 του Υπουργείου Άμυνας.
Το λέμε εδώ και 6 χρόνια, και στην προηγούμενη και στη σημερινή διοίκηση του Δήμου.
Ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει την αξιοποίηση του στρατοπέδου με σχέδιο και όχι με τα λόγια.
Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να δει ένα βιώσιμο πλάνο αξιοποίησης, για να μας πάρει στα σοβαρά.
Και τώρα μάλιστα που έχουμε τον κ. Παναγιωτόπουλο Υπουργό Άμυνας, είναι ιδανική ευκαιρία να φτιάξουμε το σχέδιο αυτό και να το καταθέσουμε.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο κ. Μουριάδης αρνείται να το κάνει.
Θα χάσουμε μία ιστορική ευκαιρία να διεκδικήσουμε στα σοβαρά το στρατόπεδο και “θα χτυπάμε το κεφάλι μας”.
Εμείς ως παράταξη:
- Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστεί η πίεση στο Υπουργείο για να μεταφερθεί η Δομή Φιλοξενίας εκτός πόλης.
- Βάζουμε σε απόλυτη προτεραιότητα τη δημιουργία του σχεδίου αξιοποίησης του στρατοπέδου Ασημακόπουλου, με βάση τον Ν.4407/2016.
Το Περιγιάλι πρέπει να γίνει “εργοτάξιο”, δηλαδή να ξεκινήσουν τα έργα και να φτιαχτούν οι υποδομές.
Έτσι θα δουλέψουν πολλά επαγγέλματα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και φυσικά θα αυξηθεί η αξία στις ιδιοκτησίες των δημοτών.